Evacuări au început în mai multe oraşe, în Texas, ameninţate de inundaţii devastatoare din cauza uraganului Harvey, care continua să crească în intensitate vineri şi ar putea deveni un ”uragan major” când va atinge uscatul sâmbătă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cazul în care datele Centrului Naţional al Uraganelor (NHC) de la Miami se vor confirma, acesta ar putea fi cel mai puternic uragan care atinge continentul american în ultimii 12 de ani.

”Pe toţi cei care nu au evacuat încă, îi rog să o facă”, a avertizat deja primarul Portlandului, un oraş de coastă cu 17.000 de locuitori. Primăria sublinia că încă de vineri dimineaţa orice plecare era foarte dificilă şi mai periculoasă din cauza rafalelor violente de vânt.

Aceleaşi evacuări şi pregătiri frenetice aveau loc la Port Aransas, iar primarul din Corpus Christi, care are aproximativ 300.000 de locuitori, şi-a încurajat rezidenţii să părăsească oraşul, însă nu a impus încă evacuările ca oobligatorii.

Joi seara, la ora locală 19.00 (vineri, 3.00, ora României), uraganul era în continuare de categoria întâi, pe o scală de cinci trepte, şi afişa rafale de vânt de 140 de kilometri pe oră. El se afla la peste 400 de kilometri de coaste şi se deplasa cu aproximativ 17 kilometri pe oră, potrivit NHC.

NHC se aştepta în continuare la o intensificare rapidă a frontului, preconizând că va deveni un ”uragan major” - cel puţin de categoria a treia, cu rafale de vânt de peste 209 kilometri pe oră - şi ”potenţial mortal” la intrarea sa pe continentul american, în Texas, sâmbătă, către ora locală 1.00 (9.00, ora României).

O alertă de uragan a fost emisă într-o zonă de aproape 500 de kilometri din litoralul texan.

AMINTIREA KATRINEI

Riscul unor inundaţii bruşte este important în anumite regiuni, unde până la 76 de centimetri de ploi sunt aşteptate. Creşterea nivelului apei mării ar urma să atingă între 1,8 şi 3,7 metri în anumite locuri.

Într-un mesaj postat pe Twitter, preşedintele Donald Trump a ataşat limk-uri către site-uri guvernamentale specializate care fac recomandări practice cu privire la pregătiri sau măsuri de precauţie de luat în cazul unor evacuări de urgenţă.

Personalul şi avioanele de antrenament de la două baze ale Marinei americane, la Corpus Christi şi Kingsville, în Texas, au fost evacuate. Aceste două baze urmează să se întoarcă după trecerea lui Harvey.

”Pe măsură ce uraganul #Harvey se intensifică - nu uitaţi să vă #pregătiţi”, a scris Trump pe Twitter.

Guvernatorul Texasului Greg Abbott a emis preventiv declaraţii de catastrofă în 30 de comitate, explicând că această iniţiativă în amonte va permite acestui stat din sudul Statelor Unite ”să desfăşoare rapid resurse” în cadrul serviciilor de urgenţă.

Oficiali de la Houston, cel mai mare oraş care se situează pe traiectoria lui Harvey, cu peste 2,3 milioane de locuitori, situat la aproximativ 30 de kilometri de coastă, nu preconizează să dspună evacuări, dar se aşteaptă la ploi importante timp de cinci zile.

”Acest lucru va provoca inundaţii-fulger periculoase şi va îneca terenuri în toată regiunea Houstonului”, au avertizat joi seara autorităţile într-un comunicat.

În Louisiana vecină, pregătiri aveau de asemena loc în faţa volumului de ploi la New Orleans, un oraş foarte expus inundaţiilor.

Guvernatorul statului John Edwards a anunţat că sute de ambarcaţiuni şi o jumătate de milion de saci de nisip au fost plasate în largul coastelor statului.

Primarul din New Orleans Mitch Landrieu se aşteaptă la ”câteva inundaţii izolate”, a anunţat el într-o conferinţă de presă. Oraşul a fost devastat de uraganul Katrina în 2005, soldat cu peste 1.800 de morţi.

CULOARUL RAFINĂRIILOR

Îngrijorările cu privire la uragan nu au atins doar Sudul, iar la bursa de la New York petrolul a terminat în scădere. Investitorii sunt îngrijoraţi de consecinţele pe care le-ar putea avea Harvey asupra rafinăriilor din regiunea texană.

Traiectoria lui Harvey ”ar putea să afecteze în mod direct inima «culoarului american al rafinăriilor» care reprezintă aproximativ o treime din capacităţile ţării şi care comercializează zilnic aproximativ şapte milioane de barili”, a relevat Phil Flyn de la Price Futures Group.

”Rafinăriile ar putea pe de o parte să fie avariate din cauza rafalelor de vânt, însă ele ar putea mai ales să fie inundate, eventual să rămână fără curent”, a anunţat James Williams de la WTRG Economics.

”Odată oprită, o rafinărie poate avea nevoie de până la şapte zile pentru a reveni la o activitate normală”, a anunţat el. În această perioadă nu procesează ţişei.

Uraganul ”va întârzia de asemenea sosirea marilor petroliere care navighează în Golful Mexic”, a subliniat James Williams.

O platformă de foraj petrolier la Golful Mexic a fost deja evacuată joi, dar şi alte 39 de platforme de producţie de petrol şi gaze naturale, reprezentând 9,5% din producţia de petrol şi 14,7% din cea de gaze naturale.

Însă chiar şi evacuate, numeroase platforme pot să continuă să extragă petrol sau gaze naturale, fiind controlate de la distanţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.