Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier a apreciat joi că există ”multe divergenţe” ”foarte grave” între europeni şi britanici cu privire la viitoarea relaţie post-Brexit, la finalul unei prime runde de negocieri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Barnier a avertizat, în această conferinţă de presă, că un acord post-Brexit ”ar trebui să includă o soluţie echilibrată privind pescuitul”, catalogând drept ”impracticabilă” cererea britanică de a negocia anual un acces reciproc în zonele de pescuit.

Referitor la divergenţe el a citat problema crucială a condiţiilor concurenţei loiale pe care Bruxellesul o cere Londrei.

Britanicii dau asigurări că au ”ambiţii de standarde ridicate”, dar ”nu vor să traducă aceste angajamente într-un acord comun”, a precizat el.

Uniunea Europeană se teme mai mult ca orice să aibă o economie dereglementată la uşă, care să nu mai respecte normele în domeniile social, al mediului sau ajutoarelor de stat.

Alt obstacol, potrivit lui Barnier, este Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Britanicii nu vor ca CJUE ”să joace vreun rol” în interpretarea dreptului european, în cazul unui diferend între cele două părţi cu privire la punerea în aplicare a noii relaţii.

Marea Britanie vrea să încheie acorduri separate cu privire la diversele puncte aflate în discuţie, în timp ce UE vrea un acord global, care ar permite CJUE să aibă ultimul cuvânt în privinţa interpretării reglulilor comune, a declarat barnie, citat de reuters.

Londra a refuzat, de exemplu, să semneze Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Comisarul european însărcinat cu Conerţul Phil Hogan a apreciat că tonul negocierilor s-a îmbunătăţit, însă şi-a exprimat regretul faţă de retotica Guvernului lui Boris Johnson

În pofida acestor divergenţe, Michel Barnier vrea ”să continue să creadă” că este posibilă încheierea ”unui acord bun pentru ambele părţi”.

A doua rundă de negocieri urmează să aibă loc în martie, la Londra.

Acordul urmează să fie negociat până la sfârşitul anului, când se încheie perioada de tranziţie după divorţul între Londra şi UE, consumat la 31 ianuarie.

Un eşec al negocierilor ar avea consecinţe potenţial dezastruoase asupra economiei britanice, dar şi efecte negative asupra UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.