Prima femeie cancelar a Austriei şi preşedintă a Curţii Constituţionale, Brigitte Bierlein, a murit luni la vârsta de 74 de ani, anunţă Curtea într-un comunicat publicat pe site, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Brigitte Bierlein - neafiliată politic - a murit ”cu câteva zile înainte să împlinească 75 de ani, după o boală scurtă, dar gravă”, precizează instituţia.

Ea a condus un Guvern interimar din iunie 2019 şi până în ianuarie 2020, după prăbuşirea coaliţiei conservatorilor şi extremi drepte provocată de răsunătorul scandal de corupţie Ibizagate.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Ea rămâne până în prezent singura femeie care a avut acces la această funcţie în istoria Austiriei.

”EXEMPLU STRĂLUCITOR DE AUTODETERMINARE”

Brigitte Bierlein a deţinut mai multe posturi în aparatul judiciar înaintea numirii la conducerea Curţii Constituţionale, în februarie 2018.

”Pentru generaţiile viitoare ea va reprezenta un exemplu strălucitor de autodeterminare, egalitate şi spargerea plafonului de sticlă”, a scris pe X cancelarul Karl Nehammer.

Ibizagate a fost declanşat de publicarea în 2019 a unor imagini filmate cu camera ascunsă, pe Insula spaniolă Ibiza.

În aceste imagini apare liderul extremi drepte de la acea vreme Heinz-Christian Strache, propunând licitaţii publice în schimbul unor finanţări oculte.

Scandalul a doborât de la putere Guvernul conservator al lui Sebastian Kurz, care a reuşit să revină la putere în 2020, împreună cu ecologiştii.

Sebastian Kurz a demisionat în toamna lui 2021, în urma unor acuzaţii de corupţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.