Influentul preşedinte al Dumei de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului rus, Viaceslav Volodin, cere utilizarea "armelor capabile să oprească şi să distrugă regimul terorist de la Kiev", după ce Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a atacat Kremlinul cu drone în timpul nopţii, într-o încercare eşuată de a-l ucide pe liderul rus Vladimir Putin, relatează agenţia rusă Interfax.
Viaceslav Volodin spune că tentativa de atac cu drone asupra reşedinţei prezidenţiale de la Kremlin face imposibilă orice negociere cu conducerea de la Kiev. Pe fondul a ceea ce se întâmplă, "nu pot exista negocieri cu regimul Zelenski", a scris Volodin miercuri pe canalul său Telegram.
El a declarat că tentativa de atac asupra Kremlinului a fost "un atac asupra Rusiei" şi că actuala conducere ucraineană "ar trebui să fie recunoscută drept organizaţie teroristă".
"Vom cere folosirea armelor care sunt capabile să oprească şi să distrugă regimul terorist de la Kiev", a scris Volodin.
CITEȘTE ȘI Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, un aliat al lui Putin, ameninţă cu folosirea armelor de distrugere în masă. El spune că noile livrări de arme ale Occidentului în Ucraina vor duce la o catastrofă globalăServiciul de presă al Kremlinului a anunţat miercuri că marţi noapte a avut loc o tentativă de atac cu dronă asupra sediului Preşedinţiei ruse, dar şeful statului nu se afla acolo şi nu a păţit nimic. Potrivit Kremlinului, dronele de atac au fost anihilate.
Kremlinul a descris acţiunile ca fiind "o acţiune teroristă planificată şi un atentat asupra preşedintelui Federaţiei Ruse, desfăşurate înainte de Ziua Victoriei, parada din 9 mai, la care sunt aşteptaţi să participe şi oaspeţi străini".
"Partea rusă îşi rezervă dreptul de a riposta când şi unde consideră necesar", se arată în comunicatul Kremlinului.
CE ARATĂ IMAGINILE FĂCUTE PUBLICE
Baza, un canal Telegram având ca surse instituţii de aplicare a legii din Rusia, a postat o înregistrare video care arată un obiect zburător ce se apropie de cupola clădirii Senatului de la Kremlin cu vedere spre Piaţa Roşie - locul unde va avea loc parada de Ziua Victoriei - şi care explodează la un moment dat într-o sferă de lumină intensă chiar înainte de a atinge cupola.
Un alt videoclip care circulă pe reţelele sociale ruseşti pare să arate o coloană de fum deasupra Kremlinului după presupusul atac.
Comunicatul administraţiei prezidenţiale a precizat că fragmente ale dronelor s-au împrăştiat în curtea complexului Kremlinului, dar nu au existat victime sau pagube materiale.
Agenţia rusă de presă RIA a precizat că Putin nu se afla la Kremlin în acel moment, miercuri lucrând de la reşedinţa sa Novo Ogarevo din afara Moscovei.
Videoclipul a fost postat în primele ore ale zilei de miercuri pe un grup al locuitorilor unui cartier care se află în faţa Kremlinului, peste râul Mosvka. Acesta a fost preluat de presa rusă, inclusiv de canalul Telegram al postului de ştiri al armatei Zvezda.
Dacă Kremlinul a declarat că Rusia îşi rezervă dreptul de a riposta, adepţii liniei dure au cerut represalii rapide împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters. Margarita Simonian, şefa televiunii de stat RT, a scris pe Telegram: "Poate că acum vor începe lucrurile cu adevărat?".
UCRAINA NEAGĂ ACUZAŢIILE
Un înalt oficial prezidenţial ucrainean a negat acuzaţia Kremlinului - cea mai gravă pe care Moscova a lansat-o la adresa Kievului în cele peste 14 luni de război - şi a declarat că aceasta indică faptul că Rusia pregăteşte o "provocare teroristă" majoră.
"Ucraina nu are nimic de-a face cu atacurile cu drone asupra Kremlinului. Noi nu atacăm Kremlinul pentru că, în primul rând, asta nu rezolvă niciun obiectiv militar. În opinia mea, este absolut evident că atât rapoartele despre un atac asupra Kremlinului, cât şi, simultan, presupusa detenţie a sabotorilor ucraineni în Crimeea indică în mod clar pregătirea unei provocări teroriste pe scară largă din partea Rusiei în zilele următoare", a declarat pentru Reuters consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.
Ziua Victoriei este o sărbătoare publică majoră care comemorează înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial şi este o şansă pentru Putin de a obţine sprijinul ruşilor pentru ceea ce el numeşte "operaţiunea militară specială" din Ucraina. Rusia marchează această ocazie cu o paradă militară uriaşă în Piaţa Roşie, pentru care au fost deja instalate scaune.
KREMLINUL NU ANULEAZĂ PARADA DE 9 MAI
Agenţia de ştiri a statului, TASS, a declarat că parada - pentru care Kremlinul a anunţat săptămâna trecută o securitate mai strictă - va avea loc conform programului.
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, anunţase mai devreme, miercuri, că a introdus în oraş o interdicţie imediată a zborurilor neautorizate cu drone.
Rusia a acuzat Ucraina pentru numeroase atacuri transfrontaliere de la începutul războiului, inclusiv atacurile din decembrie asupra unei baze aeriene aflate în interiorul teritoriului rusesc, care găzduieşte avioane de bombardament strategic echipate pentru a transporta arme nucleare. În februarie, o dronă s-a prăbuşit în Kolomna, la aproximativ 110 km de centrul Moscovei.
În mod obişnuit, Ucraina refuză să revendice responsabilitatea pentru atacurile asupra Rusiei sau a Crimeei anexate de Rusia, deşi oficialii de la Kiev au salutat frecvent astfel de atacuri prin comentarii cu dublu înţeles sau ironice, notează Reuters.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...