Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va semna joi seara un ordin executiv pentru formarea unei comisii speciale de anchetă, care va investiga presupusa fraudă electorală de la prezidenţiale, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Miliardarul republican a promis de la învestire că vrea anchetarea unei presupuse fraude electoarele din cursa pentru Casa Albă.

Scopul acestei comisii este să ancheteze acuzaţiile neîntemeiate lansate de preşedinte, care a susţinut că între trei şi cinci milioane de oameni au votat ilegal pentru Hillary Clinton.

Donald Trump a respins ideea că prezidenţiabila democrată a câştigat votul popular, cu un avans de peste 2,8 milioane de sufragii, explicând că este vorba de o fraudă electorală masivă în Statele Unite.

Această comisie va ancheta frauda electorală atât din perspectiva votului în sine, cât şi a înregistrării la vot şi a suprimării votului. Însă, minorităţile sunt de cele mai multe ori victime ale eforturilor autorităţilor statale de suprimare a votului, în special în statele din partea sudică a SUA, precum Carolina de Nord, Texas şi Florida.

Iniţial, Trump urma să semneze un ordin executiv cu privire la presupusa fraudă electorală la doar câteva zile după învestirea sa la Casa Albă.

Reporterii au fost chemaţi pe 26 ianuarie în aripa vestică pentru a asista la semnarea controversatului ordin executiv, dar preşedintele nu a mai sosit şi a uitat să-şi informeze consilierii de la Casa Albă.

Liderul senatorilor republicani a susţinut că nu va permite cheltuirea fondurilor federale pentru anchetarea unui presupuse fraude electorale în Statele Unite.

”Nu există nicio dovadă că s-ar fi întâmplat aşa ceva, mai ales cu numere aşa de mari, care ar fi schimbat cu siguranţă rezultatele alegerilor prezidenţiale. Nu cred că ar trebui să cheltuim fonduri federale pentru a investiga aşa ceva”, a declarat Mitch McConnell.

Trump le-ar fi spus unor senatori republicani că această fraudă electorală a avut loc în New Hampshire, unde doar 2.736 de sufragii au făcut diferenţa dintre republican şi Hillary Clinton.

În New Hampshire, locuitorii s-au declarat revoltaţi de asemenea acuzaţii venite dinspre Casa Albă.

Fostul Preşedinte al Partidului Republican din New Hampshire, Fergus Cullen, a promis o recompensă de 1.000 de dolari pentru oricine poate să dovedească un sigur vot ilegal în statul din nord-estul SUA.

Potrivit unui consilier prezidenţial, această comisie specială va fi condusă de către vicepreşedintele Mike Pence şi controversatul secretar de stat din Kansas, Kris Kobach.

Kobach este acuzat de rasism extrem şi legături cu naţionaliştii albi din Statele Unite. 

De asemenea, controversatul politician a făcut parte din echipa de tranziţie a lui Donald Trump şi este responsabil pentru redactarea celor mai stricte legi antiimigraţie aplicate în cinci state din SUA.

Kobach este considerat principalul arhitect al legii SB 1070, care a declanşat proteste masive în urmă cu şapte ani, pentru că încuraja selectarea hispanicilor pentru anchetare pe criterii rasiste în Arizona.

În Arizona, legea cere poliţiştilor să ancheteze dacă un individ este imigrant ilegal dacă există în acest sens ”suspiciuni rezonabile”. Însă, anumite articole ale acestei legi controversate au fost interzise de către magistraţii Curţii Supreme.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.