Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a plecat joi spre Paris, unde va participa alături de omologul Emmanuel Macron la ceremoniile dedicate Zilei Naţionale a Franţei. De asemenea, miliardarul republican speră să găsească în următoarele două zile un răgaz, departe de acuzaţiile legate de încercările lui Donald Trump Jr. de a obţine informaţii compromiţătoare de la o posibilă apropiată a Kremlinului, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În timpul unei vizite fulger, preşedintele american va avea ocazia de a fi invitatul de onoare la festivităţile dedicate Zilei Naţionale a Franţei. De asemenea, acesta va merge la mormântul lui Napoleon Bonaparte din Domul Invalizilor şi va cina la un restaurant renumit din turnul Eiffel.

Donald Trump şi Emmanuel Macron vor privi parada de pe Champs-Elysees, care marchează o sută de ani de la intrarea americanilor în Primul Război Mondial alături de Franţa.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Miliardarul republican şi-a petrecut ultima zi la Casa Albă încercând să apere comportamentul fiului său, lăudându-i ”transparenţa” după publicarea unor e-mailuri legate de întâlnirea sa cu avocata rusă Natalia Veselniţkaia. De asemenea, preşedintele s-a plâns din nou de cea mai oribilă ”vănătoare de vrăjitoare” politică din istorie în legătură cu acuzaţiile că reprezentanţii Kremlinului au colaborat cu asociaţii campaniei Trump.

Macron (39 de ani) speră să folosescă greutatea istorică a evenimentului şi grandoarea franceză pentru a-l fermeca pe imprevizibilul Trump - la doar şase săptămâni după ce l-a primit pe Vladimir Putin în Palatul Versailles.

În Londra, Berlin, Bruxelles şi Paris, liderii europeni se întreabă cum se pot descurca cu preşedintele american, a cărui agendă naţională a întors pe dos relaţiile transatlantice. Macron speră să construiască o relaţie cu noul ocupant de la Casa Albă, care să-i permită să influenţeze politica americană sau, cel puţin, să evite clivaje puternice între UE şi Washington.

Există deja tensiuni legate de încălzirea climatică şi comerţ, în vreme ce Trump şi-a exprimat la finele anului trecut criticiile legate de UE şi a evitat în martie o strângere de mână cu Angela Merkel.

”Este foarte greu să joci şah cu un bărbat a cărui strategie este un complet mister şi a cărui singură consistenţă este urmărirea intereselor naţionale ale Statelor Unite”, a declarat expertul pentru relaţii internaţionale Bertrand Badie de la Universitatea Sciences Po din Paris.

Discuţiile dintre cei doi lideri ar urma să se concentreze pe eforturile comune de combatere a jihadiştilor Statului Islamic din Siria şi Irak.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.