Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak, eliberat provizoriu în iunie, a fost graţiat marţi de către preşedinţie, care i-a scurtat o pedeapsă de 17 ani de închisoare cu privire la corupţie şi deturnare de fonduri, anunţă marţi ministrul sud-coreean al Justiţiei, Han Dong-hoon, relatează AFP.
Numele lui Lee Myung-bak apare pe o listă de peste 1.300 de condamnaţi care beneficiază de o graţiere specială, ”în perspectiva unei largi unităţi naţionale prin reconciliere, toleranţă şi respect”, a anunţat în faţa presei Han Dong-hoon, în urma unei şedinţe a Consiliului de Miniştri cu preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol.
Fostul şef de stat, în vârstă de 81 de ani, eliberat provizoriu în iunie din cauza vârstei înaintate şi unor boli cronice, ispăşea o pedeapsă de 17 ani de închisoare, la care a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat de corupţie şi deturnare de fonduri.
16 CAPETE DE ACUZARE
Era vorba, în realitate, de o condamnare la închisoare pe viaţă, deoarece el urma să nu fie eliberat înainte de 2036, dată la care ar fi avut vârstab de 95 de ani.
Fostul CEO al Hyundai, care a devenit preşedinte, a fost inculpat cu privire la 16 capete de acuzare în 2018 şi a fost condamnat în 2020.
Lee Myung-bak a fost găsit vinovat de crearea unor ”conturi negre” de zeci de milioane de dolari şi de faptul că a acceptat mită de la Samsung Electronics în schimbul unei graţieiri prezidenţiale, acordate CEO-ului grupului, Lee Kun-hee, încarcerat la acea vreme cu privire la evaziune fiscală, care a decedat între timp.
Lee Myung-bak - un ”self-made-man”, numit la conducerea unei mari întreprinderi de construcţii la vârsta de 35 de ani, după care a intrat în politică - a fost preşedintele Coreei de Sud din 2008 şi până în 2013.
NORME DEMOCRATICE PUSE LA ÎNCERCARE
El a condus ţara în timpul crizei financiare mondiale şi a obţinut candidatura Seului la Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă din 2018, însă a fost criticat de către opozanţii săi care l-au acuzat de subminarea normelor democratice şi libertăţii de exprimare în Coreea de Sud.
Acest nou val de graţieri prezidenţiale, care intră în vigoare la miezul nopţii de miercuri, este al doilea al preşedintelui Yoon Suk-yeol de când a intrat în funcţie, în mai.
În august, numele conducătorului de facto al Samsung Electronics, Lee Jae-yong, fiul lui Lee Kun-hee, s-a aflat printre beneficiarii primei amnistii acordate de către Yoon Suk-yeol.
CORUPŢIE ŞI TRĂDARE
În Coreea de Sud, şefii de stat ajung adesea la închisoare după ce pleacă de la putere, de cele mai multe ori în urma unei alternanţe politice.
Chun Doo-hwan şi Roh Tae-woo, ambii încarceraţi cu privire la corupţie şi trădare în anii '90, după ce au plecat din funcţia supremă, au fost amnistiaţi după ce au petrecut aproximativ doi ani după gratii.
Succesoarea lui Lee Myung-bak, Park Geun-hye, a fost graţiată anul trecut, în timp ce ispăşea o pedeapsă la 20 de ani de închisoare cu privire la corupţie şi abuz de putere.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.