Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a anunţat, luni, că va bloca două dintre cele trei proiecte de lege ce reformează sistemul judiciar al ţării, liniştind temerile că formaţiunea de guvernare, PiS, va submina diviziunea puterilor în ţară, relatează Reuters.
“Am decis să retrimit în Sejm (camera inferioară a Parlamentului – n.r.), ceea ce înseamnă că blochez prin veto, legea privind Curtea Supremă, precum şi pe cea privind Consiliul Judiciar Naţional”, a spus Duda a doua zi după proteste masive de stradă.
Moneda poloneză, zlotul, s-a apreciat imediat în faţa euro, pentru că investitorii au considerat că decizia a scăzut riscul politic pentru Polonia.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Parlamentarii au aprobat un proiect de lege controversat, care ar fi urmat să permită legislativului să-i aleagă în mod direct pe membrii Consiliului Judiciar Naţional - responsabili cu nominalizarea judecătorilor din toate instanţele poloneze şi în special a magistraţilor de la Curtea Supremă.
Însă, acest proiect legislativ a fost vizat de un amendament iniţiat de către preşedintele Duda, care a intervenit în urma protestelor şi a condamnărilor venite de la Bruxelles pentru a limita controlul legislativului asupra Consiliului Judiciar Naţional.
Preşedintele Duda a făcut parte din formaţiunea conservatoare PiS, dar a intrat recent în conflct cu liderul Jaroslaw Kaczynski şi reprezintă, în acest context, singura voce moderată de la conducerea Poloniei.
Un alt proiect legislativ extrem de controversat îi vizează pe magistraţii supremi şi a trecut deja de camera inferioară a Parlamentului de la Varşovia.
Al treilea proiect legislativ îi va permite ministerului Justiţiei să-i demită pe preşedinţii unor instanţe inferioare la şase luni după semnarea legii de către preşedintele Duda.
Criticii se tem că o Curte Supremă complet supusă puterii politice ar putea să invalideze viitoare alegeri electorale, dacă aceastea nu sunt câştigate de PiS.
Uniunea Europeană a ameninţat că va impune sancţiuni, dacă reformele judiciare controversate intră în vigoare în Polonia.
Una dintre cele mai grave sancţiuni care este luată în considerare de liderii europeni se referă la suspendarea dreptului de vot al Poloniei ca ţară membră a Uniunii Europene.
Guvernanţii polonezi au catalogat drept ”nejustificate” acuzaţiile de la Bruxelles, susţinând că sistemul judiciar al Poloniei nu a mai fost reformat de lă căderea regimului comunist în 1989.
Premierul Szydlo susţine că reformele judiciare sunt necesare, pentru că judecătorii sunt corupţi şi servesc doar elitele din Polonia.”Justiţia funcţionează prost”, a declarat Beata Szydlo.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...