Preşedintele Partidului Les Républicains (LR, dreapta, opoziţie) Éric Ciotti a confirmat marţi un acord cu Partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta) pe platoul emisiunii ”13 heures” a postului TF1, o decizie salutată de către Marine Le Pen şi care creează disensiuni puternice în partid, deputaţii LR cerându-i să demisioneze, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Cred că există necesitatea de a servi ţara care este în pericol”, a comentat Éric Ciotti.

”Există, pe de o parte, această alianţă împotriva naturii a (Partidului La France) Isoumise (LFI, stânga radicală)”, care apără ”idei care frizează antisemitismul”, iar ”de cealaltă parte blocul macronist care a a adus ţara unde se află azi (...). Iar apoi există un bloc naţional. LR este azi prea slab (...). Avem nevoie de o alianţă, (prin care) să rămânem noi înşine (...), o alianţă cu Rassemblement national”, a declarat el.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Şefa RN Marine Le Pen a salutat o ”decizie curajoasă” şi  ”simţul responsabilităţii” şefului LR de a ajunge la acest acord în vederea viitoarelor alegeri legislative anticipate.

Eric Ciotti şi-a exprimat speranţa ca ”un număr important de cadre LR să-l urmeze” după îndemnul la ”o alianţă” cu RN.

”Un pseudocordon sanitar de 40 de ani care a condus la pierderea multor alegeri este pe cale să dispară”, i-a spus el şefei grupului deputaţilor RN în Adunarea naţională.

Însă senatorii LR refuză în unanimitate un acord cu RN în alegerile anticipate şi pledează într-un comunicat în favoarea unei ”independenţe”.

Zvonuri cu privire la un acord LR-RN circulau puternic înaintea anunţului lui Ciotti.

Ministrul francez de Interne Gerald Darmanin, un transfug de la LR, a atacat dur acest acord.

”Éric Ciotti semnează Acordurile de la Munchen şi consolidează dezonoarea familiei gaulliste îmbrăţişând-o pe Marine Le Pen”, denunţă el pe X.

”O ruşine. Francezi, să ne trezim!”, subliniază el.

Liderul deputaţilor LR Olivier Marleix a subliniat, tot pe X, că Éric Ciotti ”se angajează doar pe el” şi că ”trebuie să plece de la preşedinţia LR”.

Preşedintele Senatului, Bruno Retailleau, l-a acuzat pe Ciotti de faptul că apără ”o linie persoanlă” prin îndemnul la o alianţă cu RN în alegerile legiuslative.

”Am vorbit cu Eric Ciotti la telefon în mai multe rânduri luni şi ne-am întâlnit. Nu mi-a spus nimic (despre intenţiile sale). Un partid politic nu este doar o persoană”, a tunat Retailleau în urma unei reuniuni a grupului Lr în Senat.

Éric Ciotti subliniază că vrea ”să păstreze deputaţii în exerciţiu”.

LR avea 61 de deputaţi în Adunarea Naţională dizolvată duminică de către Emmanuel Macron, în urma unei victorii a RN în alegerile europene.

”Vreau ca familia mea politică, care este pe marginea drumului din 2012 şi care a văzut declinul ţării avansaând” să poată avea ”un grup important” în Adunarea Naţională, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.