Germania este stupefiată de radicalizarea mişcării ”antimască”, în pofida epidemiei covid-19, prin încercarea spectaculoasă de intrare în Parlament şi arestarea a aproximativ 300 de simpatizanţi ai extremei drepte în urma unor ciocniri cu poliţia, fapte care scandalizează şi îngrijorează Guvernul Angelei Merkel, relatează AFP.
Imagini care surprind câteva sute de manifestanţi ce forţează bariere şi un baraj al poliţiei pentru a urca pe treptele celebrei clădiri a Reichstagului, sâmbătă, la Berlin, şi a încerca să pătrundă în sediul Parlamentului au provocat un şoc în Germania.
#BREAKING: Clashes erupt between police and coronavirus sceptics in front of Russian embassy in Berlin, Germany pic.twitter.com/b2E053qzzP
— I.E.N. (@BreakingIEN) August 29, 2020
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a denunţat un ”atac de nesuportat împotriva inimii democraţiei” germane, după ce manifestanţi împotriva restricţiilor impuse din cauza covid-19 au încercat să pătrundă cu forţa în Reichstag, sediul Bundestagului (Camera Deputaţilor) la Berlin.
”Nu vom accepta niciodată acest lucru”, a subliniat şeful statului într-un comunicat publicat pe Instagram.
Sediul Camerei Deputaţilor este un ”centru simbolic al democraţiei noastre liberale”, iar acest tip de derapaj este ”inacdeptabil”, a denunţat, la rândul său, ministrul german de Interne Horst Seehofer în ediţia de duminică a tabloidului Bild.
Manifestanţii au fost împiedicaţi în ultimul moment să pătrundă în incinta clădirii de către forţele de ordine, care au folosit sprayuri pentru a dispersa mulţimea şi au operat arestări.
Poliţia a părut, la un moment dat, depăşită, la intrarea în Reichstag, unde doar o mână de agenţi încerca să blocheze mulţimea.
”Nu putem fi prezenţi peste tot, iar exact aceste slăbiciuni în dispozitiv sunt folosite, în acest caz pentru a trece bariere de securitate pentru a urca pe treptele Reichstagului”, a justificat un purtător de cuvânt al Poliţiei Berlinului, Thilo Cablitz.
Reichstagul, în care deputaţii germani se reunesc în sesiune plenară, are o puternică încărcătură simbolică în Germania.
Clădirea şi celebra sa cupolă au fost incendiate în 1933 de către nazişti, într-un act considerat ca vizând să îngenuncheze ceea ce mai rămăsese din democraţia germană între cele două războaie.
”Pluralitatea opiniilor” este o ”caracteristică a bunei funcţionări a unei societăţi”, apreciază Horst Seehofer, însă libertatea de întrunire ”îşi atinge limitele acolo unde sunt călcate în picioare regulile publice”, declară el pentru Bild.
Primăria Berlinului a încercat să interzică adunarea, argumentând că este imposibil să se respecte distanţarea socială şi gesturi-barieră, având în vedere numărul persoanelor anunţate şihotărârea lor. Însă justiţia, sesizată de către organizatori, a autorizat până la urmă manifestaţia.
În total 38.000 de persoane au luat parte la manifestaţia ”anticorona” - aproape dublu faţă de numărul aşteptat.
Aproximativ 300 de persoane au fost arestate în ciocniri cu poliţia, în faţa Reichstagului, dar şi în faţa Ambasadei Rusiei, în apropiere, în centrul Berlinului, unde protestatari au aruncat cu sticle şi pietre în forţele de ordine.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...