Ministrul german de Interne Horst Seehofer denunţă duminică drept ”inacceptabile” derapajele de sâmbătă la Berlin, la o mare manifestaţie ”anticorona” împotriva restricţiilor impuse din cauza pandemiei covid-19, la care s-au operat zeci de arestări şi a avut loc o tentativă de asediere şi pătrundere în Reichstag, sediul Parlamentului naţional, respinsă de poliţişti, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Încercarea unor ”extremişti şi scandalagii” de a pătrunde cu forţa în Reichstag, sediul Bundestagului (camera Deputaţilor), ”un centru simbolic al demoraţiei noastre” este ”inacceptabilă”, a avertizat în ediţia de duminică a tabloidului Bild Horst Seehofer.

Reichstagul, în care se unesc deputaţii germani în sesiune plenară, are o încărcătură simbolică puternică în Germania.

Clădirea şi celebra cupolă au fost incendiate în 1933 de către nazişti, într-un act considerat ca vizând să îngenuncheze ceea ce mai rămăsese din democraţia germană între cele două războaie.

Potrivit ministrului de Interne al Berlinului Andreas Geisel, aproximativ 200 de manifestanţi au fost arestaţi în faţa sediului Ambasadei Rusiei, după ce au aruncat cu pietre şi sticle în poliţişti, iar majoritatea au fost eliberaţi ulterior.

Nicio persoană nu a fost rănită.

După ce poliţia a cerut ca defilarea să se disperseze, manifestanţi au rămas pe loc, strigând ”Rezistenţă!”, ”Noi suntem poporul!” şi un slogan folosit de extrema dreaptă. Ei au intonat în mai multe rânduri imnul naţional german.

Mulţimea era foarte diversă, de toate vârstele, inclusiv familii cu copii mici.

La eveniment au luat parte ”liber-gânditori”, activişti împotriva vaccinurilor, conspiraţionişti şi simpatizanţi ai extremei drepte.

În toal, 38.000 de oameni, potrivit autorităţilor, au participat, majoritatea paşnici, la manifestaţi, în cursul căreia organizatorii au îndemnat ”la sfârşitul tuturor restricţiilor în vigoare” în lupta împotriva noului coronavirus.

Poliţia a întrerupt o defilare din cauza nerespectării gesturilor-barieră.

Alte manifestaţii similare - mult mai puţin agresive - au avut loc sâmbătă în Europa.

La Londra, 1.000 de manifestanţi care au îndemnat la ”oprirea tiraniei medicale” s-au adunat în Trafalgar Square.

La Zurich, peste 1.000 de persoane, potrivit poliţiei, au cerut o ”întoarcere la libertate”.

La Paris, 200-300 de persoane au protestat faţă de purtarea obligatorie a măştii. O pariziană, Sophie, în vârstă de aproape 50 de ani, a venit la manifestaţie să-şi exprime ”libertatea de a alege”. ”Sunt o cetăţeană furioasă împotriva măsurilor care ucid libertatea, care nu au nicio justificare medicală”, a declarat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.