Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marţi noaptea că turcii vor primi cu ”consolare” o decizie venită de la Bruxelles în legătură cu imposibilitatea ascensiunii ţării la Uniunea Europeană. Însă, acesta i-a acuzat pe liderii europeni că irosesc în acest moment timpul Turciei, cu un proces de ascensiune ce stagnează de câţiva ani, se arată într-un interviu pentru BBC.
”Turcia poate să stea pe propriile picioare”, a declarat preşedintele Erdogan într-un interviu exclusiv pentru jurnalista Zeinab Badawi.
De asemenea, acesta a dezminţit că autorităţile turce au trimis 150 de jurnalişti în spatele gratiilor, susţinând că doar doi posesori de legitimaţii de presă sunt închişi în penitenciarele din Turcia.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În ultimele 12 luni, aproximativ 160 de instituţii mass-media au fost închise, iar 2.500 de jurnalişti şi angajaţi ai acestor instituţii şi-au pierdut locurile de muncă. Reprezentanţii Comitetului pentru Protejarea Jurnaliştilor susţin că autorităţiel turce deţin un record trist pentru numărul jurnaliştilor trimişi în spatele gratiilor la nivel mondial. Însă, aceste cifre sunt dezminţite de Erdogan.
”Vezi, acum vorbiţi mai mult decât mine - aveţi mai multă libertate decât mine. Nu-mi acordaţi în acest moment dreptul la libertate. Faceţi un interviu cu mine, dar nu îmi daţi oportunitatea de a vorbi. Nimeni nu este închis aici pentru jurnalism, trebuie să recunoaştem asta. Jurnaliştii opoziţiei scriu foarte multe articole jignitoare la adresa mea. Cchiar recent au făcut un marş. Acele articole jignitoare sunt tot acolo. Însă, acei oameni din închisoare nu au niciun titlu de jurnalişti”.
Această dezminţire vine la scurt timp după ce magistraţii turci au prelungit arestarea pentru zece activişti şi traineri, printre care se numără şi directoarea Amnesty International din Turcia.
Idil Eser a fost arestată săptămâna trecută, în timpul unui workshop pentru securitate digitală şi managementul informaţiei de pe insula Buyukada.
Printre persoanele arestate, în timpul aceluiaşi raid al autorităţilor turce, se numără alţi şapte activişti pentru drepturile omului, precum şi doi cetăţeni străini care erau traineri la workshop-ul de pe insula Buyukada.
Cele zece persoane sunt acuzate că ar face parte dintr-o organizaţie teroristă înarmată, deşi nu se ştie din ce organizaţie. Detenţia activiştilor pentru drepturile omului a trezit îngrijorări la nivel internaţional cu privire la limitarea libertăţii de exprimare în regimul preşedintelui Erdogan.
”UE ne iroseşte timpul. Noi ne respectăm cuvântul. Dacă UE spune clar: Nu vom fi capabili să acceptăm Turcia în UE - atunci noi ne vom consola cu asta. Vom iniţia planul B şi C. Uniunea Europeană nu este indispensabilă pentru noi... Suntem relaxaţi”, a declarat Erdogan.
De asemenea, preşedintele s-a arătat revoltat de faptul că nu mai este invitat la summitul liderilor UE.
”La un moment, atunci când eram în primul meu mandat de premier, Turcia era catalogată drept o ţară care a reuşit o revoluţie tăcută, în timpul unui summit al liderilor UE. Acum nu doar că UE nu ne mai invită la summiturile liderilor, dar ne iroseşte timpul. Aceasta este situaţia”, a declarat Erdogan.
Preşedintele a precizat că majoritatea turcilor nu mai doreşte aderarea la Uniunea Europeană, pentru că abordarea liderilor europeni este ”nesinceră” în raport cu Turcia.
”În ciuda acestor lucruri, noi vom continua să fim sinceri pentru puţin mai mult timp cu UE. Vom vedea ce ne aduce asta”, a precizat liderul de la Ankara.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.