Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a condamnat vineri după-amiază declaraţia abrobată de parlamentarii moldoveni, prin care se cere finalizarea retragerii trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria. Liderul socialist a explicat că asemenea acţiuni ”au ca scop înrăutăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă”, relatează Deschide.md
”Această provocare face parte dintr-o serie de acţiuni din partea majorităţii parlamentare sub conducerea Partidului Democrat privind tensionarea situaţiei în regiune şi, în primul rând, în relaţia cu Rusia în ajunul vizitei vicepremierului Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, în Moldova. Voi aminti doar despre unele dintre asemenea acţiuni: expulzarea diplomaţilor ruşi, lupta cu aşa-numita propaganda rusă, refuzul de a participa în activităţile structurilor CSI”, a declarat preşedintele moldovean într-un mesaj postat în limba rusă pe Facebook.
De asemenea, acesta a explicat că declaraţia parlamentarilor ”subminează acele succese care au fost atinse împreună cu autorităţile ruse, şi anume în domeniul exportului produselor moldoveneşti, cooperării regionale, educaţionale şi a programelor umanitare”.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Dodon a acuzat că în spatele declaraţiei parlamentarilor ar sta forţe din exterior, fără să dea însă mai multe detalii cu privire la aşa-zisele forţe care au influenţat decizia luată la Chişinău.
”Este evident că asemenea declaraţii nu pot fi elaborate şi adoptate de autorităţi fără influenţa din exterior”, a susţinut preşedintele Republicii Moldova.
De asemenea, liderul socialist a atras atenţia că ţara este neutră, iar asemenea declaraţii nu pot fi atinse decât în urma unor acţiuni paşnice şi constructive, fără provocări şi în contextul unificării celor două maluri ale Nistrului.
”Încă o dată vreau să-mi anunţ poziţia – susţin un dialog cuprinzător cu reprezentanţii Transnistriei şi rezolvarea problemelor, în primul rând, a oamenilor simpli de pe ambele maluri ale Nistrului”, a punctat Dodon.
Parlamentarii moldoveni au adoptat cu 61 de voturi ”pentru” o declaraţie privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Adoptarea declaraţiei are o dublă însemnătate, pentru că moldovenii marchează 25 de ani de la semnarea acordului privind principiile reglementării paşnice şi a conflictului armat din regiunea transnistreană, care a pus capăt războiului ”cald” din Transnistria.
Prin această declaraţie, parlamentarii atrag atenţia că ”staţionarea continuă a trupelor Federaţiei Ruse şi întărirea prezenţei militare a acestora în partea de est a Republicii Moldova constituie încălcări ale prevederilor constituţionale, în special privind independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralităţii permanente ale Republicii Moldova”.
De asemenea, declaraţia cataloghează menţinerea în regiunea transnistreană a unui volum considerabil de muniţii, arme şi echipamente militare drept o ameninţare constantă la adresa securităţii şi stabilităţii regionale şi europene. Această inişiativă a fost susţinută de către PDM, PLDM, PL şi Grupul Popular European.
Declaraţia reprezintă un apel către Moscova pentru finalizarea procesului de retragere a trupelor ruse, precum şi pentru retragerea muniţiilor, armelor şi echipamentelor militare din partea estică a Republicii Moldova.
În acelaşi timp, parlamentarii cer preşedintelui şi guvernanţilor să promoveze adoptarea unei rezoluţii privind retragerea trupelor ruse staţionate ilegal în Republica Moldova de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.
Mediatorii şi observatorii sunt invitaţi prin această declaraţie pentru a iniţia discuţii politice privind transformarea mecanismului actual de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional în regiunea separatistă Transnistria.
Curtea Constituţională de la Chişinău s-a pronunţat din luna mai pe această problemă, declarând neconstituţională prezenţa trupelor ruse în Transnistria.
Republica Moldova a cerut în repetate rânduri retragerea celor aproximativ 1.000 de militari ruşi din Transnistria, însă în ciuda angajamentelor luate în faţa comunităţii internaţionale, Moscova a menţinut în zonă un contingent de soldaţi şi armament. Rusia a trimis aşa-numite forţe de menţinere a păcii în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, după conflictul izbucnit între Tiraspol şi Chişinău în anii '90.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.