Uniunea Europeană (UE) este necesar să dea dovadă de ”deschidere faţă de cei care nu vor să fie instrumentalizaţi de Kremlin”, apreciază preşedintele Consiliului European Charles Michel, în marja Adunării Generale a ONU, la New York, într-un interviu acordat publicaţiei online Politico.
La câteva zile după ce preşedintele rus Vladimir Putin a decretat o mobilizare imediată a 300.000 de rezervişti, pentru a lupta în Războiul rus din Ucraina, mărturiile unor ruşi care fug din ţară pentru a nu lupta se multiplică.
”În principiu, eu cred că (...) Uniunea Europeană (ar trebui) să-i primească pe cei care sunt în pericol din cauza opiniilor lor politice. Dacă în Rusia oamenii sunt în pericol din cauza opiniilor lor politice, pentru că nu dau curs acestei decizii nebune a Kremlinului de a declanşa acest război în Ucraina, atunci noi trebuie să ţinem cont de acest lucru”, a subliniat el.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Preşedintele Consiliului European consideră că statele membre UE este necesar ”să coopereze foarte rapid şi să se coordoneze, pentru că este vorba despre un fapt nou - această mobilizare parţială”.
Această opinie este însă departe de a fi împărtăşită în UE, mai ales în ţările baltice.
Ministrul de externe litiuanian Gabrielius Landsbergis anunţa vineri, într-un mesaj postat pe Twitter, că ţara sa ”nu va acorda azil celor care fug pur şi simplu de responsabilităţile pe care le au”.
”Ruşii trebuie să rămână şi să lupte. Împotriva lui Putin”, a subliniat Gabrielius Landsbergis.
”Mulţi ruşi care sunt pe cale să fugă din Rusia din cauza mobilizării sunt de acord cu uciderea ucrainenilor (...). Nu trebuie să fie consideraţi prizonieri ai conştiinţei”, a denunţat joi, tot pe Twitter, ministrul de Externe leton Edgars Rinkevics.
”Există riscuri considerabile de securitate prin primirea lor şi există o mulţime de alte state în care se pot duce, în afara UE”, sublinia Edgars Rinkevics.
Ministrul francez de Externe Catherine Colonna a apeciat, la rândul său, că este necesar ”să se răspundă dorinţei unei mari părţi a populaţiei ruse de a-şi exprima opiniile şi, uneori, de apărăsi Rusia pentru a veni pe restul continentului”.
Germania este pregătită să primescă dezertori din armata rusă ”ameninţaţi de o reprimare gravă”, a anunţat miercuri ministrul german de Interne Nancy Faeser.
”Cel care i se opune în mod curajos lui Putin şi se pune astfel în mare pericol poate cere azil politic în Germania”, declara Nancy Faeser FAZ.
When a permanent member of the United Nations Security Council starts an unprovoked and unjustifiable war, a war condemned by the UN General Assembly, its suspension from the Security Council should be automatic.#UNGA #UNGA77 pic.twitter.com/aJgt7DV5H1
— Charles Michel (@CharlesMichel) September 23, 2022
Mobilizarea rezerviştilor reprezintă o provocare de organizare importantă.
The EU is not asking anyone to choose between East and West, North or South. But there is a choice to be made.
— Charles Michel (@CharlesMichel) September 23, 2022
The EU's choice is respect for borders, rather than aggression. It's cooperation rather than threat. It's rules-based order, rather than the law of the strongest.#UNGA pic.twitter.com/bYJFKfiwE7
Ea necesită convocarea rezerviştilor în această ţară imensă, echiparea acestora, trimiterea lor în centre de antrenament, iar poi pe front.
Intervenţia militară rusă în Ucraina a scos însă la iveală dificultăţi importante în domeniul logisticii, iar o serie de analişti subliniază aceste carenţe ca fiind unul dintre motivele care explică dificultăţile cu care s-au confruntat trupele ruse de la începutul invaziei, la sfârşitul lui februarie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...