Un tribunal de la Istanbul a revenit joi asupra hotărârii pe care a luat-o cu o zi înainte de a-l elibera condiţionat pe preşedintele Amnesty international (AI) în Turcia, judecat cu privire la apartenenţa sa la o ”organizaţie teroristă” şi deţinut din iunie 2017, a anunţat ONG-ul, relatează AFP.
”Tribunalul de la Istanbul şi-a anulat acum propria hotărâre de aliberare pronunţată ieri. Taner va rămâne în detenţie preventivă”, a anunţat pe Twitter Andrew Gardner, un cercetător AI specializat în Turcia.
”Este devastator pentru familia lui Taner şi o ruşine pentru justiţie”, a adăugat Gardner.
Taner Kiliç a fost arestat în iunie 2017 şi este încarcerat de atunci, acuzat că face parte din mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, desemnat de Ankara drept ”creierul” puciului eşuat din vara lui 2016, ceea ce acesta neagă ferm.
Într-o audiere, la procesul său, miercuri, un tribunal din Istanbul a dispus să fie eliberat condiţionat, spre uşurarea rudelor sale şi a AI.
Însă ei au fost repede dezamăgiţi după ce acesta a fost luat de la închisoarea de la Izmir (vest) şi dus la un sediu al Jandarmeriei, în noaptea de miercuri spre joi, fiind plasat din nou în arest preventiv.
Procurorul a făcut apel împotriva hotărârii pronunţate miercuri, iar alt tribunal a dispus să fie menţinut în detenţie, fiind astfel plasat în arest preventiv.
Tribunalul de la Istanbul care a ordonat iniţial eliberarea sa condiţionată s-a supus acestei hotărâri şi a dispus să fie menţinut în detenţie pe durata procesului, a declarat Gardner pentru AFP.
”Tribunalul şi-a schimbat părerea... De ce? Cine ştie, nu s-a oferit niciun motiv”, a scris pe Twitter Gauri van Gulik, directoarea AI a programului pentru Europa.
Kiliç este judecat împreună cu alţi activişti pentru drepturile omului, toţi eliberaţi condiţionat, inclusiv directoarea AI în Turcia Idil Eser, un cetăţean german, Peter Steudtner, şi un activist suedez, Ali Gharavi - acuzaţi că au ajutat trei ”organizaţii teroriste”, şi anume mişcarea predicatorului Gülen, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi o grupare de extremă stânga, DHKP-C.
Acest proces, a cărui următoare şedinţă urmează să aibă loc pe 21 iunie, a sporit îngrijorările faţă de o eroziune a libertăţilor în Turcia, după tentativa de lovitură de stat, în urma căreia 55.000 de persoane au fost arestate, inclusiv jurnalişti critici şi actori ai societăţii civile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...