Preşedintele ales din Taiwan Lai Ching-te i-a luat duminică la pescuit de creveţi pe liderii unora dintre puţinii aliaţi diplomatici rămaşi ai Taiwanului, cu o zi înainte ca el să preia mandatul şi să aibă de-a face cu China, care consideră că insula nu are dreptul la independenţă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lai, detestat de Beijing ca fiind ”separatist”, este aşteptat să se angajeze să asigure stabilitatea prin menţinerea status quo-ului în relaţia insulei cu China, în discursul său de inaugurare de luni.

Beijingul vede Taiwanul democratic ca fiind propriul său teritoriu, faţă de obiecţiile puternice ale guvernului din Taipei, şi nu a renunţat niciodată la posibilitatea utilizării forţei pentru a aduce insula sub controlul său.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Doar 12 ţări menţin acum relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, în mare parte naţiuni în curs de dezvoltare mai sărace, cum ar fi Paraguay, Eswatini, Palau şi St Lucia.

Taiwanul s-a confruntat cu o campanie susţinută a Beijingului, care a convins mica insulă din Pacific Nauru să rupă relaţiile diplomatice cu Taiwanul şi să le restabilească cu China, la scurt timp după ce Lai a câştigat alegerile în ianuarie.

”Vom lucra cu toate părţile pentru a construi o naţiune a prosperităţii şi a menţine status quo-ul peste strâmtoarea Taiwan”, a spus Lai la iazul acoperit de pescuit de creveţi situat în apropiere de Taipei, această activitate de agrement fiind populară în Taiwan.

"Şi Taiwanul nu este singur. Am lucrat cu prieteni internaţionali, ca voi toţi, care susţin şi valorile democraţiei, libertăţii şi drepturilor omului", a adăugat el, vorbind în engleză.

Lai s-a aşezat lângă regele Mswati III al Eswatini, ultimul monarh absolut rămas din Africa, a cărui ţară a fost zguduită de proteste violente pro-democraţie în 2021.

Lai l-a îmbrăţişat pe preşedintele din Paraguay, Santiago Pena, l-a sosirea acestuia.

De la câştigarea alegerilor din ianuarie, Lai, în vârstă de 64 de ani şi cunoscut pe scară largă sub numele său englezesc William, Taiwanul s-a confruntat cu presiuni continue din partea Chinei, inclusiv activităţi regulate ale forţelor aeriene şi ale marinei în apropiere de insulă.

De asemenea, vor fi prezenţi luni foşti oficiali americani trimişi de preşedintele Joe Biden şi parlamentari din ţări precum Marea Britanie, Japonia, Germania şi Canada.

Săptămâna trecută, Biroul pentru Afaceri în Taiwan din China a declarat că Lai, pe care l-a numit ”noul lider al regiunii Taiwan”, trebuie să facă o alegere clară între dezvoltarea paşnică sau confruntare.

Provocările sale interne sunt de asemenea mari, având în vedere că Partidul său Democrat Progresist (DPP) şi-a pierdut majoritatea parlamentară la alegerile din ianuarie. Vineri, parlamentarii s-au lovit, s-au împins şi s-au ţipat unii la alţii într-o dispută amară pe marginea reformelor parlamentare cerute de opoziţie. Marţi ar putea avea loc alte dispute, când prlamentarii îşi vor relua discuţiile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.