Premierul sârb Ana Brnabic a declarat, marţi, că aproximativ 100 de ameninţări false cu bombă, care au vizat inclusiv clădirea Preşedinţiei şi au dus la evacuarea în masă din şcoli şi locuri publice au făcut parte din presiunile din străinătate asupra Belgradului în urma refuzului de a impune sancţiuni Rusiei în contextul războiului declanşat în Ucraina, relatează Reuters.
Ameninţări false cu bombă au fost trimise prin e-mail în peste 90 de şcoli şi locaţii, vizând inclusiv clădirea preşedinţiei, poduri, centre comerciale, restaurante, grădina zoologică din Belgrad şi un stadion.
Geniştii nu au găsit dispozitive explozive când au percheziţionat locaţiile respective luni şi marţi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Premierul sârb Ana Brnabic a declarat, fără să ofere dovezi sau detalii suplimentare, că ameninţările provin din străinătate în urma poziţiei Serbiei faţă de invazia rusă în Ucraina.
”Suntem singura ţară din Europa care nu a impus sancţiuni împotriva Rusiei şi... aceste ameninţări false cu bombă sunt presiuni din străinătate din cauza refuzului nostru de a impune sancţiuni”, a afirmat ea într-un interviu televizat
Ministrul de Interne, Aleksandar Vulin, a precizat că ameninţările false cu bombă sunt ”o parte a unui război special” împotriva Serbiei, adăugând că organele de poliţie, care intră în subordinea ministerului său, investighează dovezile.
Serbia, candidată la aderarea la Uniunea Europeană, este aproape în întregime dependentă de gazele şi petrolul provenite din Rusia, un vechi aliat slav şi creştin ortodox. De asemenea, Belgradul menţine legături politice şi militare strânse cu Moscova.
În aprilie, preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a acuzat Ucraina şi o ţară neidentificată a UE că se află în spatele unei serii de ameninţări false cu bombă la adresa companiei aeriene Air Serbia care operează zboruri regulate către Moscova. Ucraina a respins acuzaţiile lui Vucic ca fiind ”nefondate”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.