Premierul australian Scott Morrison, contestat din cauza lipsei de acţiune împotriva modificărilor climatice, s-a dus duminică pe frontul incendiilor, după ce şi-a întrerupt vacanţa în Hawaii, care a şocat opinia publică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şeful Guvernului a vizitat servicii de pompieri în zone rurale din New South Wales, ai căror voluntari luptă de luni de zile împotriva unor incendii devastatoare scăpate de sub orice control.

El şi-a exprimat regretul faţă de faptul că a plecat în vacanţă. ”Înţeleg că oamenii au fost şocaţi că sunt în vacanţă cu familia mea, în timp ce ei suferă atât de mult”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Dacă m-aş putea întoarce în timp, ştiind ceea ce ştiu acum, am fi luat altă decizie”, a declarat el.

Condiţiile erau deja foarte dificile pe frontul incendiilor la momentul plecării sale, după ce incendii au distrus o suprafaţă echivalentă cu cea a Belgiei, iar un fum toxic a cuprins mai multe oraşe din est, inclusiv Sydney.

Numeroşi australieni au ieşit în stradă pentru a protesta şi şi-au manifestat dezaprobarea pe reţele de socializare.

”Îmi cer scuze”, a declarat liderul conservator. ”Sunt lecţii pe care le-am învăţat”.

”Sunt sigur că australienii sunt drepţi şi înţeleg că, atunci când le faci o promisiune copiilor tăi, încerci să o respecţi”, a declarat el. Însă ”ca premier ai alte răspunderi”.

El a recunoscut că există o legătură între incendii şi modificările climatice, însă a refuzat să revină asupra politicii Guvernului favorabilă industriei miniere a cărbunelui.

Incendiile sunt curente pe imensa insulă-continent în primăvara şi vara australe. Însă ele au început foarte devreme şi au fost extrem de puternice anul acesta, iar climatologii sunt de acord că încălzirea planetei face condiţiile şi mai propice extinderii lor.

”N-AM TRĂIT NICIODATĂ AŞA CEVA”

Morrison i-a elogiat pe prompieri care se confruntă cu cele mai rele condiţii meteorologice - cea mai mare caniculă înregistrată vreodată în ţară, rafale de vânt puternice şi secetă. Majoritatea sunt voluntari, apuizaţi de intensitatea şi durata acestui sezon al incendiilor.

Duminică, un uşor răgaz le-a dat timp să facă un bilanţ şi să controleze un incendiu imens care face ravagii în apropiere de Sydney. Pentru a-l stinge sunt necesare intemperii puternice.

Ar urma să plouă în anumite locuri marţi şi miercuri, lucru pe care unii îl consideră un cadou de Crăciun. Însă sfârşitul săptămânii urmează să fie mai puţin îndurătoare.

”Am văzut pagube şi distrugeri considerabile”, a declarat şeful pompierilor din zone rurale din New South Wales, Shane Fitzsimmons, care catalogat ziua de sâmbătă drept ”o zi oribilă”.

Statul Australia de Sud a fost de asemenea afectat. Două persoane au murit în ultimele două zile, iar zeci de pompieri şi locuitori au primit îngrijiri din cauza unor răni şi intoxicări.

Premierul statului, Steven Marshall, a anunţat că 72 de case au fost distruse în comitatul delaide Hills, potrivit postului public ABC.

Incendiile australiene au distrus cel puţin 30.000 km² de terenuri, au ucis cel puţin zece persoane şi au distrus peste 800 de case. Până în prezent ele doar au atins zone dens populate, iar câteva orăşele au simţit flăcările.

Medicii au avertizat împotriva unei ”stări de de urgenţă sanitară” la Sydney, din cauza fumului toxic.

”Mai mult sau mai puţin întreaga populaţie a New South Wales este expusă unui fum prelungit, iar cum n-am mai trăit niciodată aşa ceva, nu ştim ce se va întâmpla până la urmă”, a declarat pentru AFP doctorul Kim Loo.

”Probabil că nu va fi evident luni de zile, eventual ani”, apreciază acest activist din Asociaţia Doctors for Environnement.

Spitalele au anunţat deja o creştere a nivelului consultărilor de urgenţă din cauza căldurii şi/sau unor probleme respiratorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.