Premierul australian Anthony Albanese anunţă luni că intenţionează să se angajeze ”diplomatic” în subiectul procedurilor judiciare angajate de către Statele Unite împotriva lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, care luptă pentru a evita să fe extrădat din Regatul Unit în America, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tot mai multe voci cer, în Australia, ca premierul să intervină în cazul lui Julian Assange, un australian în vârstă de 50 de ani.

Anthony Albanese şi-a confrmat astfel declaraţii pe care le-a făcut anul trecut, pe când se afla în opoziţie.

El declara atunci că ”ceea ce este prea mult este prea mult” şi sublinia că ”nu vede la ce serveşte inculparea lui Julian Assange”.

Luni, premierul australian a anunţat că ”intenţionează să conducă un Guvern care se angajează diplomatic şi mod oportun cu interlocutorii noştri”.

Stella Assange, soţia australianului, a declarat luni la postul de radio ABC că a înţeles că Guvernul lui Anthony Albanese ar discuta despre soţul său cu administraţa preşedintelui american Joe Biden.

”Este o veste extrem de îmbucurătoare”, a declarat ea, adăugând că nu l-a mai văzut pe Julian Assange de când un tribunal britanic a deschis, săptămâna trecută, calea extrădării acestuia din Regatul Unit către Statele Unite.

Guvernul britanic a anunţat la 18 iunie că a semnat decretul de extrădare către Statele Unite al fondatorului WikiLeaks, care urmează să facă apel.

Julian Assange este inculpat în Statele Unite, unde riscă 175 de ani de închisoare, din cauză că a publicat începând din 2010, pe site-ul său, WikiLeaks, aproximativ 250.000 de telegrame diplomatice şi aproximativ 500.000 de documente confidenţiale cu privire la activităţi ale armatei americane în Irak şi Afganistan.

El este deţinut - de trei ani - la Închisoarea de înaltă securitate Belmarsh, în apropiere de Londra.

Australianul a petrecut şapte ani în sediul AmbasadeiEcuadorului la Londra, în care s-a refugiat în 2012, după ce a fost eliberat pe cauţiune.

El se temea atunci de o extrădare către Statele Unite sau Suedia, unde era inculpat cu privire la viol, acuzaţii abandonate înttre timp.

El a fost arestat până la urmă de către poliţia britanică, în aprilie 2019, şi încarcerat.

O eventuală extrădare a lui Julian Assange către Statele Unite a determinat personalităţi australiene, inclusiv pe fostul ministru de Externe Bob Carr, să-l îndemne pe Anthony Albanese să ceară Statelor Unite să abandoneze procedurile judiciare.

”Dacă Anthony Albanese o cere, cred că America va accepta”, scrie Bob Carr într-un editorial publicat în ediţia de luni a Sydney Morning Herald.

În campania în vederea alegerilor legislative, în mai, care au condus la o victorie a Partidului Laburist, Anthony Albanese declara că Julian Assange a plătit deja un preţ foarte mare pentru că a publicat acele informaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.