Kremlinul consideră că Donald Trump a dat „semnale pozitive” în ceea ce priveşte poziţia preşedintelui ales al SUA faţă de conflictul dintre Rusia şi Ucraina. Donald Trump vorbeşte mai degrabă despre pace decât despre confruntare, ceea ce îl distinge favorabil de actuala administraţie americană, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat jurnalistuluio pro-Kremlin Pavel Zarubin, relatează agenţia TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Trump a vorbit în timpul campaniei sale electorale despre modul în care percepe totul prin înţelegeri, că poate face înţelegeri care vor duce pe toată lumea la pace”, a comentat Peskov.

„El nu vorbeşte despre dorinţa de a provoca o înfrângere strategică Rusiei, iar acest lucru îl distinge favorabil de actuala administraţie (americană)” - a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Dar speculaţiile cu privire la faptul dacă Trump va reuşi să construiască relaţii cu Rusia în timpul celui de-al doilea său mandat prezidenţial cel mai bine ar fi să fie lăsate analiştilor politici americani, a subliniat Peskov. „Putem doar să ne uităm la ceea ce se va întâmpla. Noi doar putem să ne urmăm planul pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am stabilit” în Ucraina, a punctat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Pe de altă parte, Peskov a spus că Donald Trump este mai puţin previzibil în ceea ce priveşte punerea în practică a declaraţiilor sale electorale decât preşedintele american în exerciţiu, Joe Biden, şi adversara lui Trump în alegeri - vicepreşedinta Kamala Harris. „În ceea ce îi priveşte pe dna Harris şi dl Biden, totul este destul de previzibil - linia pe care o vor susţine până în momentul în care vor părăsi Casa Albă. Dl Trump este mai puţin previzibil în această privinţă. Şi este, de asemenea, probabil mai puţin previzibil în ce măsură se va ţine de declaraţiile pe care le-a făcut în timpul campaniei electorale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Rusia va aştepta şi va urmări evoluţiile ulterioare, dar, „între timp, îşi vede de treburile sale”, a spus Peskov.

CITEȘTE ȘI „Crimeea s-a dus!”. Ucraina trebuie să se concentreze pe pace, nu pe teritoriu, spune Bryan Lanza, consilier de rang înalt al lui Donald Trump
CITEȘTE ȘI Echipa de tranziţie a lui Trump se distanţează de planul de pace pentru Ucraina schiţat de un strateg republican: „Nu a vorbit în numele preşedintelui ales”

TRUMP ŞI PUTIN TATONEAZĂ TERENUL ÎN DECLARAŢII DE LA DISTANŢĂ

Preşedintele Vladimir Putin este gata să discute despre Ucraina cu Donald Trump, dar acest lucru nu înseamnă că este dispus să modifice condiţiile Moscovei, declarase vineri Dmitri Peskov, întrebat la briefingul său zilnic de presă dacă disponibilitatea lui Putin de a discuta cu preşedintele republican ales reflectă o dorinţă a liderului de la Kremlin de a face concesii. „Preşedintele nu a spus niciodată că obiectivele operaţiunii militare speciale se schimbă. Dimpotrivă, el a spus în mod repetat că acestea rămân aceleaşi”, a punctat Peskov.

Putin şi-a anunţat la mijlocul lunii iunie condiţiile pentru încetarea războiului: Ucraina ar trebui să renunţe la ambiţiile sale de a intra în NATO şi să îşi retragă trupele de pe întreg teritoriul a patru regiuni ale sale revendicate de Rusia, dar pe care Moscova nu le controlează integral. Ucraina a respins acest lucru, spunând că ar echivala cu capitularea, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat un „plan de victorie” care include cereri de sprijin militar suplimentar din partea Occidentului.

În campania electorală, Trump a criticat amploarea sprijinului militar şi financiar acordat de SUA Kievului şi a afirmat că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore, fără a spune însă cum.

După victoria în alegeri a lui Trump, Zelenski l-a sunat şi l-a felicitat, dar a spus că nu ştie cum intenţionează noul preşedinte american să pună capăt rapid conflictului. „Dacă este doar rapid, înseamnă pierderi pentru Ucraina. Eu încă nu înţeleg cum ar putea fi altfel. Poate că nu ştim ceva, nu vedem”, a declarat el joi.

Şi Putin l-a felicitat joi pe Trump pentru câştigarea alegerilor din SUA, l-a lăudat pentru curajul de care a dat dovadă atunci când un bărbat înarmat a încercat să îl asasineze în iulie şi a declarat că Moscova este pregătită pentru dialog cu Trump. Iar comentariile pe care Trump le-a făcut despre încercarea de a pune capăt războiului sunt demne de atenţie, a transmis Putin.

Trump a declarat pentru NBC că nu a vorbit direct cu Putin de la victoria sa în alegeri, dar „crede” că acesta se va întâmpla.

Întrebat despre o posibilă convorbire telefonică între cei doi, Peskov a spus că nu există încă nimic concret în acest sens şi că ar fi prematur să se vorbească despre o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Rusia şi SUA. Dar Putin a spus clar de mai multe ori că rămâne deschis dialogului, a punctat el.

Kremlinul afirmă că relaţiile cu Statele Unite se află la un minim istoric din cauza sprijinului acordat de Washington Ucrainei şi a impunerii de sancţiuni împotriva Rusiei.

Putin a vorbit ultima dată cu Biden în februarie 2022, cu câteva zile înainte de începerea războiului, când americanul l-a avertizat cu privire la un răspuns occidental rapid şi sever dacă va continua planurile sale de invazie.

Pe de altă parte, Kremlinul a negat luna trecută informaţiile potrivit cărora Trump ar fi vorbit cu Putin după plecarea sa de la Casa Albă, după ce jurnalistul american Bob Woodward a citat în cartea sa „War” un consilier anonim al lui Trump care a declarat că Trump şi Putin ar fi vorbit de cel puţin şapte ori din 2021, de când Trump nu mai este preşedinte.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.