Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a promis Londrei joi - în ajunul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) - ”enorme beneficii” ale unei apropieri după Brexit şi a relativizat divergenţele actuale între cei doi aliaţi istorici, relatează AFP.
”Vrem să punem Regatul Unit în capul listei”, a dat asigurări secretarul de Stat american în cadrul unei întâlniri cu omologul său britanic Dominic Raab, înainte să fie primit de premierul britanic Boris Johnson.
Regatul Unit ”va putea face lucrurile altfel. Cred că este fantastic pentru Statele Unite, este fantastic pentru Regatul Unit”, a apreciat el.
”Când vom privi această zi şi acest an în urmă, peste cinci sau zece ani, vom vedea beneficiile enorme pentru ţările noastre”, a adăugat el.
Numărătoarea inversă a început înaintea despărţirii istorice care va fi marcată în mod oficial vineri, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 1.00, ora României), după trei ani de criză provocată de referendumul din 2016.
În faţa Regatului Unit se deschide o perioadă delicată de reconstruire a relaţiilor - mai ales comerciale - cu blocul Celor 27, dar şi cu alte mari puteri, cu Statele Unite în frunte.
Preşedintele Donald Trump - care susţine cu entuziasm Brexitul - a promis un acord comercial bilateral ”magnific”.
Această sarcină herculeană - pe care Londra a transformat-o într-un simbol al libertăţii sale regăsite - este însă complicată de o serie de dezacorduri care s-au acumulat în ultima vreme.
”AMENINŢAREA CHINEZĂ”
Secretarul de Stat, care dă asigurări că ar fi preferat să viznă în ”Ziua Z” a Brexitului, dar că autorităţile britanice erau prea ”ocupate” - a venit la Londra să demineze terenul.
”Aceştia sunt cei mai buni prieteni la care să apelezi, dar ce te faci?”, a declarat el. ”Nu pentru că mă sună Dom să-mi spună cutare sau cutare lucru este ameninţată relaţia”.
”Cu prietenii cei mai apropiaţi avem discuţiile cele mai sincere”, a subliniat Dominic Raab. ”Oceanul de subiecte asupra cărora suntem de acord este mult mai important decât dezacordurile ocazionale”.
Între punctele de discordie se află accesul Huawei la reţeaua 5G britanică - acordat marţi de Londra, în pofida avertismentelor Washingtonului, care consideră producătorul de echipamente prea apropiat de Guvernul chinez şi arată cu degetul riscul spionajului.
”Partidul Comunist Chinez (PCC) reprezintă principala ameninţare a epocii noastre”, a subliniat Mike Pompeo.
Alte subiecte au creat tensiuni, precum proiectul britanic de taxare a giganţilor în domeniul digital, divergenţe de vederi asupra dosarului nuclear iranian sau voinţa Londrei de a obţine extrădarea soţiei unui diplomat american implicat într-un accident mortal în Anglia.
Odată cu apropierea Brexitului, Boris Johnson s-a pretat în ultima vreme unui joc de echilibrist, cu scopul de a-i menaja pe americani şi pe europeni în marile dosare internaţionale.
Regatul Unit a fost, astfel, una dintre singurele ţări care au primit în mod pozitiv planul de pace în Orientul Mijlociu aanunţat de către Donald Trump.
”SPERANŢĂ ŞI OPORTUNITATE”
Ieşirea din UE pune capăt unei perioade de 47 de ani de mariaj agitat.
”Este un moment extraordinar pentru ţara noastră, un moment de speranţă şi de oportunitate”, a declarat Boris Johnson, un susţinător aprig al Brexitului, într-o înregistrare video postată pe Twitter.
Concret, nu se schimbă mare lucru vineri, pentru că reglementările comunitare continuă să se aplice pe teritoriul britanic până la sfârşitul anului.
Londra dă asigurări că poate încheia un acord de liber-schimb cu UE în această perioadă de timp, însă Comisia Europeană (CE) a avertizat deja că acest termen este prea scurt pentru a conveni în toate subiectele.
În aşteptarea acestei noi faze, eurodeputaţii britanici şi-au luat adio miercuri - după ratificarea Brexitului de către Parlamentul European (PE).
Aleşii britanici au intonat ”Este doar un la revedere”, uniiagitând eşarfe în culorile steagurilor britanic şi european.
Susţinătorii Brexitului, cu Nigel Farage în frunte, se pregătesc să explodeze de bucurie vineri seara, în faţa sediului Parlamentului, la Londra.
Boris Johnson, care urmează să se adreseze naţiunii vineri, la ora locală 22.00 (sâmbătă, 0.00, ora României), a anunţat că va sărbători evenimentul ”într-un mod respectuos şi care să facă onoare întreprinderii incredibile pe care Regatul Unit a realizat-o, dar atent şi la sentimentele fiecăruia”, într-o ţară în continuare împărţită pe tema Brexitului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...