Polonia şi China şi-au inaugurat prima legătură feroviară, după modelul rutei comerciale eurasiatice ”Drumul Mătăsii”, un proiect care consolidează atât schimburile între Beijing şi Varşovia, cât şi între China şi Uniunea Europeană (UE) şi face parte din iniţiativă chineză Noilor Drumuri ale Mătăsii (”Centura şi Drumul”), lansată în urmă cu zece ani, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această legătură feroviară nou stabilită permite produselor care ajung din China la Varşovia să fie descărcate eficient şi distribuite atât pe plan local, cât şi pe alte pieţe europene.

Ea relevă eforturile strategice ale Chinei de a-şi extinde reţelele comerciale la scară mondială şi oferă Europei noi mijloace de a exporta produse către ţări din Asia.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Preşedintele polonez Andrzej Duda sublinia, în cadrul unei vizite la Beijing, în iunie, importanţa unor astfel de acorduri economice cu China.

Pentru moment ”se transportă încărcături de aparate menajere şi echipamente mici”, declară directoarea Institutlui de Studii Asiatice de la Academia de Finaşe şi Afaceri din Vistula, Magdalena Rybicka.

Ea subliniază ”potenţialul acestei rute în susţinerea exportului de produse poloneze către China, mai ales în sectoare ca agricultura, în urma unor acorduri comerciale recente”.

China este al doilea partener economic şi comercial al Poniei, însă piaţa poloneză este, pentru moment, nesemnificatvă pentru China.

Polonia vrea, astfel, să echilibreze o situaţie comericală foarte defavorabilă, subliniază Magdalena Rybicka.

OPORTUNITATE ECONOMICĂ 

Un expert în politica internaţională a Chinei, Radosław Pyffel, evocă implicaţii mai largi ale acestei conexiuni feroviare în privinţa Europei.

”Ne uităm la Euro 2024, iar multe întreprinderi care sponsorizează acest eveniment sunt întreprinderi chineze. Asta ne arată un lucru interesant, şi anume că întreprinderile chineze intenţionează să se dezvolte pe piaţa europeană şi că este cu siguranţă vorba despre o oportunitate comercială”, declară el.

Această legătură feroviară este totodată un semnal al unei creşteri a importurilor din China, dar şi o speranţă a creşterii exporturilor către această ţară, de exemplu în domeniul maşinilor electrice.

Polonia nu se va afla în centrul acestui proces, consideră Radosław Pyffel, însă poate fi un element important al acestuia.

Alte ţări - ca Ungaria, Italia şi Spania - vor încerca, la rândul lor să atragă investiţii din China, estimează el.

PROBLEMA IMIGRAŢIEI LA FRONTIERA CU BELARUSUL

Situaţia de la frontiera Poloniei cu Belarusul - pe care o traversează acest tren - ar putea să aibă un impact asupra bunei funcţionări a legăturii, comentează o corespondentă Euronews, Magdalena Chodownik.

În pofida controversei în centrul căreai se află relaţiile cu China - care întreţine relaţii cu Rusia -, schimburile comerciale se consolidează”, notează ea.

Însă tesniunile dintre Polonia şi Belarus s-ar putea dovedi problematice, în contextul în care Guvernul polonez nu exclude o închidere completă a frontierei cu vecinul său din est, în cazul în care criza migraţiei ia amploare, subliniază ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.