Un site pro-Kremlin a răspândit propagandă rusă, iar Moscova a "plătit" politicieni europeni, potrivit unor oficiali europeni de rang. Scandalul campaniei de influenţă politică rusă zguduie Europa, Moscova urmărind să intervină în viitoarele alegeri europene, scrie POLITICO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Scandalul a izbucnit după ce guvernul ceh a sancţionat miercuri un site de ştiri numit Voice of Europe, despre care Praga a spus că face parte dintr-o operaţiune de inflluenţă pro-rusă.

Pe de altă parte, premierul belgian Alexander De Croo a declarat joi că Rusia a abordat membri ai Parlamentului European şi "i-a plătit, pentru a promova propaganda rusă".

Afirmaţia că eurodeputaţii au fost plătiţi pentru a vorbi în favoarea Kremlinului a ridicat întrebări cu privire la cine ar fi putut lua banii. 

Un purtător de cuvânt al preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus într-o declaraţie: "Preşedinta este conştientă de acuzaţiile care se fac şi analizează acuzaţiile specifice".

Noua campanie de influenţă rusă are loc cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie. Ea confirmă preocupările legate de corupţie şi de amestecul străin, aduse în prim-plan de scandalul Qatargate, care a zguduit Parlamentul European în urmă cu mai puţin de doi ani.

"Acest lucru confirmă ceea ce am suspectat: Kremlinul se foloseşte de site-uri dubioase care pretind a fi mass-media şi foloseşte bani pentru a cumpăra influenţă ascunsă", a comentat pentru POLITICO vicepreşedinta Comisiei Europene, Věra Jourová, calificând dezvăluirile drept "foarte îngrijorătoare".

"Nu ne putem permite să fim cu un pas în urma lui Putin şi a armatei sale de propagandă pe tabla de şah. Trebuie să ţinem cont în permanenţă de faptul că el va folosi dezinformarea şi interferenţa străină ca armă pentru a diviza Europa", a subliniat Jourová.

Scandalul de influenţă rusă s-a învârtit în jurul site-ului Voice of Europe (Vocea Europei - n.r.). Ministerul ceh de Externe l-a sancţionat pe oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk, un aliat al liderului rus Vladimir Putin, precum şi site-ul Voice of Europe şi o persoană numită Artem Pavlovici Marcevski, presupus a fi implicat în operaţiune. Medvedciuk conducea din Rusia o "operaţiune de influenţă rusă" pe teritoriul ceh, folosind Voice of Europe, au precizat autorităţile într-un comunicat. "Această decizie (de sancţionare -  n.r.) este în interesul de securitate al Republicii Cehe, precum şi pentru a contribui la protejarea naturii democratice a viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European", a declarat Ministerul ceh de Externe.

La rândul lor, serviciile de securitate poloneze au declarat joi că au efectuat percheziţii în Varşovia şi la Tychy, în vestul Poloniei, în cadrul unei operaţiuni în care a colaborat şi cu alte servicii din străinătate. Serviciul polonez de contraspionaj ABW a spus că operaţiunea a vizat o reţea de spionaj rusă. Scopul reţelei vizate de operaţiunea serviciilor poloneze era "de a atinge obiectivele de politică externă ale Kremlinului, în special de a slăbi poziţia Poloniei pe scena internaţională, de a discredita Ucraina şi imaginea instituţiilor Uniunii Europene", a arătat ABW într-un comunicat de presă citat de Reuters. Aceste obiective urmau să fie atinse prin intermediul site-ului pro-rusesc "voice-of-europe.eu". Autorităţile poloneze au mai anunţat că au confiscat 48.500 de euro şi 36.000 de dolari în timpul percheziţiilor. 

CITEȘTE ȘI Polonia anunţă o operaţiune împotriva unei reţele ruse de spionaj

Site-ul îşi are rădăcinile în Olanda, a relatat cotidianul olandez NRC. Un antreprenor care susţinea site-ul la vremea respectivă "a lucrat " cu liderul de extremă dreapta Thierry Baudet în 2016 "pentru a provoca referendumul despre Ucraina", a scris ziarul, referindu-se la un vot neobligatoriu prin care alegătorii olandezi s-au opus unui acord de asociere politică între Ucraina şi UE.

Pagina de YouTube a postului Vocea Europei prezintă o pleiadă de parlamentari europeni, mulţi dintre ei aparţinând unor partide de extremă dreapta, eurosceptice, care se aliniază pentru a ataca Green Deal (acordul de mediu al UE - n.r.), pentru a prezice colapsul iminent al Uniunii sau pentru a ataca Ucraina. Nu există însă niciun indiciu că cei care apar pe reţea au acceptat bani lichizi, precizează POLITICO.

"Este o glumă amară că această operaţiune de interferenţă rusă se numeşte chiar Vocea Europei", dar arată clar nivelul de dispreţ pe care Putin îl are faţă de democraţiile noastre", a comentat comisarul Vera Jourová.

Site-ul Vocea Europei era indisponibil joi, iar contul său de X nu a mai publicat nimic de miercuri, menţionează POLITICO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.