Poliţia norvegiană a anunţat vineri încheierea unei anchete cu privire la misterioasa dispariţie a lui Arjen Kamphuis, un colaborator olandez al WikiLeaks, dat dispărut de un an în Norvegia, conchizând în favoarea tezei unui accident de caiac, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Expertul în securitate cibernetică, în vârstă de 47 de ani, nu a mai fost revăzut după ce a plecat de la hotelul la care s-a cazat, la Bodø, în nordul Norvegiei, la 20 august, ceea ce a provocat o mulţime de teorii conspiraţioniste din cauza legăturii sale cu WikiLeaks.

Reţelele de socializare văd mâna CIA, Rusiei sau o dispariţie deliberată a unui expert în disimulare, în vederea realizării unui proiect secret în favoarea lui Julian Assange, fondatorul australian al WikiLeaks.

Celebră după ce a publicat documente stânjenitoare pentru diplomaţia şi armata americane, organizaţia a catalogat la rândul său această dispariţie drept ”stranie” şi l-a prezentat pe olandez ca pe un asociat al lui Julian Assange, în prezent încarcerat în Marea Britanie şi vizat de o cerere de extrădare către Statele Unite, unde este acuzat de spionaj.

”Poliţia a conchis că domnul Kamphuis a fost, foarte probabil, victima unui accident, în seara lui 20 august 2018, în timp ce făcea caiac în Fiordul Skjerstad (...) şi că, apoi, s-a pierdut pe mare”, au anunţat anchetatorii într-un comunicat, vineri.

”Corpul său nu a fost găsit încă”, au adăugat ea.

Misterul este cu atât mai dens cu cât telefonul lui Arjen Kamphuis a activat antene de releu la 30 august, la zece zile după dispariţia sa, în apropiere de Stavanger (sud-vest), la aproximativ 1.000 de kilometri de Bodø.

Poliţia a explicat că a fost vorba despre doi şoferi de TIR din Europa de Est, care au găsit telefonul, laptopul şi alte bunuri ale lui Arjen Kamphuis, în timp ce pescuiau în locul unde a fost găsit, de asemenea, caiacul său.

Ei au luat aceste obiecte cu ei, ceea ce explică faptul că telefonul a activat relee în timp ce treceau prin Stavanger.

”Poliţia nu are vreun motiv să creadă că şoferii de TIR au fost implicaţi în dispariţia domnului Kamphuis în vreun fel”, a precizat aceasta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.