Un bărbat suspectat de atacurile cu cuţitul din oraşul Solingen din vestul Germaniei a fost arestat de poliţie, a anunţat sâmbătă la televiziunea germană un oficial local, la aproape 24 de ore după atacul în care au murit trei persoane şi care a fost revendicat de organizaţia Stat Islamic.
Ministrul de interne al landului Renania de Nord-Westfalia, Herbert Reul, a declarat pentru postul de televiziune ARD că este „oarecum uşurat”, după ce autorităţile şi-au petrecut ziua de sâmbătă urmărind o „pistă fierbinte” care a dus în cele din urmă la această arestare.
Poliţia a declanşat o vânătoare de oameni, făcând anterior două arestări care probabil nu erau autorul atacului, a declarat Reul. „Adevăratul suspect este cel pe care l-am arestat chiar acum”, a spus el. Individul este interogat şi au fost confiscate probe, a precizat oficialul.
Reul a declarat că bărbatul este afiliat unui centru pentru refugiaţi care fusese percheziţionat mai devreme în cursul zilei.
Poliţia a refuzat să comenteze imediat, potrivit Reuters.
Gruparea Stat Islamic revendicase anterior atacul cu cuţitul care a avut loc vineri, la un festival, şi în care au fost rănite, de asemenea, opt persoane. Descriindu-l pe bărbatul care a efectuat atacul drept un „soldat al Statului Islamic”, gruparea militantă a declarat pe contul său Telegram: „El a efectuat atacul ca răzbunare pentru musulmanii din Palestina şi de pretutindeni”. Statul Islamic nu a furnizat imediat nicio dovadă în sprijinul afirmaţiei sale şi nu este clar ce relaţie există între atacator şi organizaţia teroristă.
CITEȘTE ȘI Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul cu cuţit din SolingenHendrik Wuest, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, a descris atacul de vineri seară din timpul unui festival din oraş drept un act de teroare. „Acest atac a lovit în inima ţării noastre”, a declarat Wuest reporterilor.
Atacul a avut loc în Fronhof, o piaţă din oraşul din vestul Germaniei, unde cântau live formaţii în cadrul unui festival care marca cea de-a 650-a aniversare a acestuia.
Markus Caspers, un oficial din cadrul biroului procurorului public din Duesseldorf, a declarat că autorităţile tratează atacul ca un posibil incident terorist, deoarece nu există niciun alt motiv cunoscut, iar victimele nu par a avea legătură între ele.
Un oficial al poliţiei, Thorsten Fleiss, a declarat că atacatorul a părut să vizeze gâtul victimelor sale.
„Autorul trebuie să fie prins rapid şi pedepsit în stricta conformitate a legii”, a declarat cancelarul Olaf Scholz într-o postare pe X.
ATACUL A INTERVENIT ÎNAINTEA UNOR SCRUTINE ÎN CARE EXTREMA DREAPTĂ ESTE FAVORITĂ
Poliţia a izolat piaţa sâmbătă, iar trecătorii au aşezat lumânări şi flori în afara barierelor.
„Suntem în şoc şi durere”, a declarat jurnaliştilor primarul oraşului Solingen, Tim-Oliver Kurzbach.
Un muzician german, Topic, a declarat că el cânta pe o scenă din apropiere când a avut loc incidentul. A fost informat despre ceea ce s-a întâmplat, dar i s-a cerut să continue să cânte „pentru a nu provoca un atac de panică în masă”, a postat el pe Instagram. În cele din urmă, i s-a spus să se oprească. „Din moment ce atacatorul era încă în libertate, ne-am ascuns într-un magazin din apropiere în timp ce elicopterele poliţiei circulau deasupra noastră”, a relatat Topic.
Autorităţile au anulat festivalul, care trebuia să continue şi în weekend. Înjunghierile şi împuşcăturile fatale sunt relativ rare în Germania, dar guvernul a declarat la începutul acestei luni că doreşte să înăsprească normele referitoare la cuţitele care pot fi purtate în public, prin reducerea lungimii maxime permise a lamei.
În iunie, un poliţist în vârstă de 29 de ani a fost înjunghiat mortal în Mannheim în timpul unui atac la o manifestaţie a dreptei.
Un atac prin înjunghiere într-un tren în 2021 a rănit mai multe persoane.
Solingen, cunoscut pentru industria sa de fabricare a cuţitelor, este un oraş cu aproximativ 165 000 de locuitori.
Episodul are loc înaintea a trei alegeri regionale care vor avea loc luna viitoare în Turingia, Saxonia şi Brandenburg, în care Alternativa pentru Germania (AfD), formaţiune de extremă dreapta antiimigraţie, are şanse de câştig.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.