Regimul chinez este responsabil de dispariţia şi detenţia văduvei disidentului Liu Xiaobo, ţinută în secret de la decesul laureatului Nobelului pentru Pace, a acuzat joi avocatul american al cuplului, care a anunţat că a depus o plângere la ONU, relatează AFP.
Liu Xia "este ţinută în secret de către autorităţile chineze într-un loc necunoscut” de la 15 iulie, ziua funeraliilor opozantului, se arată în textul depus de avocatul Jared Genser la Grupul de lucru cu privire la dispariţii forţate sau involuntare al ONU.
”Cer ca autorităţile chineze să prezinte imediat proba care să arate că Liu Xia este în viaţă şi să-i autorizeze un acces fără restricţii la familie, prietenii, avocaţi şi la comunitatea internaţională”, adaugă Genser în acest document, adresat AFP.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Liu Xia, în vârstă de 56 de ani, era plasată de facto în arest la locuinţă, în apartamentul ei de la Beijing, de când Liu Xiaobo a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, în 2010, după ce a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru ”subversiune”, deoarece a reclamat reforme democratice în China.
Ea nu a făcut vreodată obictul vreunei condamnări ori anchete.
Din ajunul decesului soţului ei, ea nu se mai află în contact cu vreunul dintre apropiaţii ei, potrivit lui Genser.
Regimul comunist a difuzat poze în care Liu Xia apare la funeraliile lui Liu Xiaobo, însă nu a dezvăluit, de atunci, unde se află.
Beijingul nu a recunoscut vreodată că Liu Xia a fost privată de libertate.
Liu Xiaobo a decedat din cauza unui cancer la ficat, pe 13 iulie, la vârsta de 61 de ani, într-un spital în nord-estul Chinei, la câteva săptămâni după ce a fost eliberat condiţionat din motive de sănătate.
Beijingul, acuzat că este responsabil de degradarea stării lui de sănătate, a refuzat să-l lase să plece în străinătate pentru ca să primească îngrijiri.
El este primul laureat al Nobelului pentru Pace care moare în detenţie, de la moartea pacifistului german Carl von Ossietzky, decedat în 1938 în timp ce se afla în mâna naziştilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...