Un pianist rus, Pavel Kuşnir, în vârstă de 39 de ani, încarcerat după ce a criticat atacul împotriva Ucrainei, a murit în detenţie, anunţă ONG-uri şi apropiaţi, în contextul represiunii oricărei disidenţe în Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pavel Kuşnir a murit la o dată nedeterminată într-un centru de arest preventiv la Birobidjan, un oraş situat într-o regiune izolată în Extremul Orient rus, la frontiera cu China.

Moartea sa nu a fost anunţată în mod oficial.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Contactată luni de AFP, Administraţia Penitenciară locală nu a dorit să reacţioneze.

”NU MAI EXISTĂ ÎNDOIELI”

”Am primit scrisori de la codeţinuţi, iar venind de la acest centru de detenţie nu mai există îndoieli cu privire la faptul că a decedat”, declara sâmbătă publicaţiei Current Times Olga Romanova, şefa în exil a unui ONG-ului care apără deţinuţi ruşi.

Potrivit lui Olga Romanova, Pavel Kuşnir ar fi murit în timpul unei greve a foamei.

O prietenă din copilărie a lui Pavel Kuşnir, Olga Şrîgunova, a declarat publicaţiei ruse Vot Tak că a fost informată despre decesul acestuia, aparent la sfârşitul lui iulie, de către mama acestuia.

Luni, echipa defuntului Aleksei Navalnîi, la rândul său mort în detenţie în februarie 2024, a postat pe X un apel la donaţii în vederea repartierii corpului pianistului în oraşul natal, Tambov.

În mai 2024, un canal pe Telegram de actualitate din regiunea Birobidjan anunţa arestarea acestuia şi faptul că era acuzat de ”apeluri la terorism”, o infracţiune care poate fi pedepsită aspru în Rusia.

Arestarea pianistului nu a fost nici ea anunţată în mod oficial.

Potrivit Vot Tak, pianistul a publicat, începând din noiembrie 2022, patru înregistrări video pe un canal YouTube urmărit de câteva zeci de persoane, în care critica Kremlinul şi invazia Ucrainei.

”JOS CU REGIMUL FASCIST PUTINIST”

Într-una dintre aceste înregistrări video, consultată de AFP, el declara, în picioare, în faţa camerei, ”Jos cu Războiul din Ucraina”, ”Jos cu regimul fascist putinist”, ”Libertate deţinuţilor politici” şi denunţa masacrul de la Bucea, în apropiere de Kiev, imputat armatei ruse.

”Viaţa este ceea ce nu va exista niciodată în fascism. Libertate, creaţie, sinceritate, adevăr, frumuseţea unei feţe umane”, spunea el în această înregistrare video publicată la începutul lui ianuarie.

Absolvent al Conservatorului Ceaikovski de la Moscova, conderată una dintre cele mai bune şcoli de muzică din ţară, el era solistul Filarmonicii din Birobidjan din 2023.

Într-un interviu publicat în ianuarie 2023 într-o publicaţie locală, el revenea asupra carierei sale.

”Arta este foarte strâns legată de valorile pe care mi le-am ales şi cărora vrau să-mi dedic viaţa”, declara Pavel Kuşnir.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.