Phenianul a suferit un eşec duminică, cu un nou test de rachetă, a anunţat armata americană, la o zi după o demonstraţie de forţă a regimului, cu o paradă militară uriaşă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest tir de rachetă ratat reprezintă un pas înapoi pentru Coreea de Nord, în contextul în care tensiunile din peninsulă sunt intensificate de declaraţii belicoase ale Phenianului şi Washingtonului.

Preşedintele american Donald Trump, care a trimis în zonă un grup aeronaval, şi-a exprimat joi voinţa de a ”trata” ”problema” programelor balistic şi nuclear nord-coreene interzise. Coreea de Nord i-a răspuns sâmbătă declarându-se pregătită să riposteze prin forţa nucleară oricărui atac atomic.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Statele Unite au confirmat duminică faptul că regimul nord-coreean a procedat duminică dimineaţa la un test de rachetă, imediat după ce Seulul a anunţat acest lucru.

”Racheta a explodat aproape imediat”, a declarat Dave Benham, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Nici Seulul şi nici Washingtonul nu au fost în măsură să stabilească imediat natura rachetei respective, însă momentul acestui tir pare că a fost ales cu grijă.

El a avut loc la o zi după defilarea militară uriaşă organizată de regimul de la Phenian pentru a marca 105 ani de la naşterea fondatorului Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), Kim Il-sung.

În această paradă au fost arătate aproximativ 60 de rachete şi ceea ce părea să fie un nou tip de rachetă balistică intercontinentală.

Acest tir a fost efectuat, de asemenea, cu doar câteva ore înainte de sosirea în Coreea de Sud a vicepreşedintelui american Mike Pence în vederea unor discuţii care se concentrează asupra ameninţării nord-coreene.

MESAJ CĂTRE INAMICUL AMERICAN

Phenianul şi-a accelerat în mod considerabil programele balistic şi nuclear, în pofida faptului că sunt interzise de comunitatea internaţională. De la începutul lui 2016, regimul nord-coreean, unul dintre cele mai izolate din lume, a realizat două teste nucleare - al patrulea şi al cincilea -, dar şi zeci de tiruri de rachete.

Coreea de Nord obişnuieşte să marcheze marile date ale regimului cu tiruri de proiectile, dintre care unele au căzut periculos de aproape de Japonia. Aceste teste constituie mesaje adresate inamicului american.

Unii analişti de temeau că Kim Jong-un ar fi putut să profite de aniversarea de sâmbătă şi să efectueze al şaselea test nuclear.

Potrivit unor analişti de la "38 North", un site specializat în regimul comunist şi care se sprijină pe mai multe imagini satelitare recente, instalaţia de testare nucleară de la Punggye-ri este ”amorsată şi pregătită”.

Secretarul american al Apărării James Mattis a anunţat că Trump şi echipa sa de consilieri militari sunt ”la curent” cu acest tir, dar ”nu au defăcut alte comentarii”.

Potrivit Pentagonului şi sud-coreenilor, acest tir a fost efectuat de la instalaţia de la Sinpo, pe coasta de est.

”Probabil că acest tir era un test al unui nou tip de rachetă sau al unei rachete îmbunătăţite, ceea ce este face posibilă o nouă provocare în curând”, a declarat Kim Dong-yub, un expert de la Institutul pentru Studii despre Extremul Orient al Universităţii Kyungnam de la Seul.

”RĂZBOI TOTAL”

În largul instalaţiei de la Sinpo se afla, în august, submarinul nord-coreean de la bordul căruia s-a tras o rachetă balistică ce a parcurs 500 de kilometri către Japonia.

La acea vreme, Kim Jong-un vorbea despre ”cel mai mare succes” al regimului în vederea plasării teritoriului american în raza rachetelor nord-coreene.

Phenianul, care afirmă că programele sale nuclear şi balistic sunt un răspuns la ameninţarea americană, nu ascunde faptul că obiectivul său este tocmai să fie în măsură să ducă focul nuclear pe teritoriul american.

Un semn al agravării tensiunilor este că Statele Unite au decis să trimită către Peninsula Coreea portavionul USS Carl Vinson şi grupul lui aeronaval.

Reluând retorica bine cunoscută a Phenianului, numărul doi al regimului nord-coreean Choe Ryong-hae a promis sâmbătă că ţara este ”pregătită să răspundă cu unui război total cu un război total”.

Anumiţi experţi apreciază că Phenianul ar urma să fie în măsură, în doi ani, să deţină o capacitate de rachete intercontinentale reală.

O forţă balistică de la bordul submarinelor, ar permite o consolidare clară a disuasiunii nucleare nord-coreene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.