Peste un milion de oameni au fugit din nordul Fâşiei Gaza, în timpul ce Israelul continua luni să comaseze trupe în apropierea enclavei palestiniene în vederea unei ofensive terestre iminente împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas, relatează AFP.
Războiul dintre Israel şi Hamas a fost declanşat de un atac sângeros, la 7 octombrie, pe teritoriul israelian al mişcării palestiniene.
Ca represalii, Israelul a ameninţat ”să aneantizeze” Hamasul şi a declanşat o campanie intensivă de atacuri aeriene în Fâşia Gaza, după care a cerut civililor să plece din oraşul Gaza.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel - majoritatea civili.
Israelienii au omorât în represalii cel puţin 2.750 de oameni în Fâşia Gaza - majoritatea civili, inclusiv sute de copii -, potrivit autorităţilor locale.
Secretarul de Stat Antony Blinken, care depune eforturi în zonă de mai multe zile, a revenit luni în Israel, în a doua vizită în decurs de o săptămână, după un turneu în mai multe ţări arabe.
Armata israeliană a anunţat că ”se abţine” de la atacuri luni dimineaţa vizând culoare de evacuare care leagă nordul şi sudul Fâşiei Gaza.
Duminică, în a noua zi de război, ea a bombardat neîncetat ţinte pe teritoriul palestinian, în timp ce combatanţi Hamas au continuat să tragă cu rachete către Israel.
EVACUĂRI LA FRONTIERA LIBANEZĂ
Tensiunil sunt puternice şi la frontiera de nord a Israelului, cu Libanul.
Israelul a început luni să evacueze locuitori de-a lungul acestei frontiere, unde ciocniri sângeroase s-au multiplicat în ultimele zile între mişcarea şiită libaneză proiraniană Hazbollah, aliata Hamasului, şi armata israeliană.
Duminică, un civil israelian a fost uicis, iar mai mulţi alţii au fost răniţi la Ştula, în nordul Israelului, într-un tir de rachetă Hezbollah.
Armata israeliană a ripostat şi a lovit infrastructuri militare aparţinând mişcării şiite libaneze.
Sediul Căştilor Albastre ONU în sudul Libanului a fost atins de o rachetă.
În urma atacurilor aeriene şi a apelurilor armatei de evacuarea a nordului Fâşiei Gaza, peste un milion de oameni au fost deplasaţi în decurs de o săptămână în acest mic teritoriu de 362 de kilometri pătraţi în care trăiesc înghesuiţi 2,4 milioane de palestinieni.
Valuri de palestinieni - care iau cu ei câteva lucruri în pripă, pe morocicletă, în maşină, în remorci sau pe spatele măgarilor - fug de mai multe zile către sud.
”Nu e curent, nu e apă, nu e Internet. Simt că-mi pierd umanitatea”, declară Mona Abdel Hamid, în vârstă de 55 de ani, care a ajuns la Rafah, la frontiera cu Egiptul.
Armata israeliană a confirmat că se pregăteşte de o ”etapă viitoare” a operaţiunii represaliilor împotriva Hamas, care a comis cel mai sângeros atac pe teritoriul israelian de la înfiinţarea Israelyului în 1948, şi că aşteaptă o ”decizie politică”.
La 7 octombrie, în zori, de Şabat, odihna săptămânală evreiască, sute de combatanţi Hamas s-au infiltrat în Israel la sol şi aerian, au omorât peste 1.000 de civili şi au semănat teroarea sub un potop de rachete.
Aproximativ 270 de persoane, potrivit autorităţilor, au fost ucise prin împuşcare sau arse în maşini la un festival de muzică.
Hamas - clasată drept organizaţie teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi Israel - a răpit 155 de persoane, potrivit Israelului, care a anunţat că a găsit - în incursiuni terestre în Fâşia Gaza - ”cadavre” ale unor ostatici.
Mişcarea palestiniană a anunţat că israelienii au ucis în raiduri 22 de ostatici.
Ca represalii după atac, Israelul a comasat zeci de mii de militari în jurul Fâşiei Gaza, pe care o bombardează intensiv, în mod neîncetat.
Armata israeliană a anunţat că a recuperat cadavre ale unui număr de 1.500 de combatanţi Hamas.
”Ne aflăm la începutul unor operaţiuni militare de amploare în oraşul Gaza”, situat în nordul enclavei, a anunţat luni un purtător de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus.
”Civilii nu vor fi în siguranţă dacă rămân aici”, a avertizat el.
”RISC FOARTE GRAV”
Aceste pregătiri îngrijorează în mod extrem comunitatea internaţională.
La Cairo, Antony Blinken a dat asigurări că aliaţii arabi ai Statelor Unite nu vor o extindere a răboiului.
”Nimeni nu trebuie să arunce gaz pe foc în altă parte”, a declarat el, adăugând că diversele capitale arabe pe care le-a vizitat, inclusiv Riadul, îşi folosesc ”propriile canale pentru a se asigura că acest lucru nu se va întâmpla”.
Joe Biden a reiterat un apel la calm şi a avertizat că o nouă ocupaţie a Fâşiei Gaza de către Israel ar fi o ”greşeală gravă”.
Israelul a ocupat Fâşia Gaza de la Războiul de Şase Zile din 1967 şi până în 2005.
Statele Unite au îndemnat Iranul - un aliat al Hamas şi Hezbollah - să nu lărgească conflictul.
În aşteptarea unei operaţiuni terestre, Israelul îndeamnă neîncetat, de vineri, populaţia Fâşiei Gaza să plece în sud.
Armata anunţă că ţinteşte oraşul Gaza cu scopul de a distruge centrul de operaţiuni al mişcării palestiniene.
Ea a anunţat duminică uciderea, în atacuri aeriene, a unui al treilea comandant militar al Hamas.
”CATASTROFĂ UMANITARĂ”
În Fâşia Gaza - plasată în stare de asediu de la 9 octomrbie de către Israel -, o ”catastrofă umanitară fără precedent” este în desfăşurare, a denunţat Agenţia ONU însărcinată cu Refugiaţi Palestinieni (UNRWA).
”Nici picătură de apă, niciun bob de grâu, un litru de carburant nu au fost autorizate să intre în (Fâşia) Gaza în aceste ultime opt zile”, denunţă directorul UNRWA, Philippe Lazzarini.
Coordonatoarea ONU pentru Teritoriile Palestiniene Lynn Hastings şi-a exprimat regretul faţă de faptul că Israelul ”asociază ajutorul umanitar al Fâşiei Gaza eliberării ostaticilor”.
”Ei (Israelul) au spus că vor să distrugă Hamas, dar abordarea lor actuală va distruge Fâşia Gaza”, trage ea un semnal de alarmă.
Singura rază de speranţă este faptul că alimentarea cu apă a fost reluată în anumite localităţi, în sudul enclavei.
Însă situaţia rămâne foarte dificilă în enclavă pentru mii de refugiaţi.
”În fiecare zi ne gândim cum să economisim apă. Dacă facem un duş, nu vom bea apă”, îşi exprimă regretul un locitor din Khan Yunis, Assem, care nu a vrut să-şi dezvăluie numele de familie.
AJUTOR UMANITAR BLOCAT
”Priviţi distrugerile masive. Ei pretind că există terorism aici”, strigă Alaa al-Hams, care arată ruinele unei locuinţe bombardate duminică la Rafah.
”Unde este omenia despre care vorbesc ei? Aici toţi sunt civili, fără nicio legătură cu vreo grupare. Dar sunt morţi toţi!”, denunţă ea.
La postul de frontieră Rafah, între Egipt şi Fâşia Gaza, ajutor umanitar ajunge din mai multe capitale - însă nu trece în continuare prin punct.
Această singruă cale de trecre între Gâşia Gaza şi lume care nu se află sub control israelian rămâne închis şi a fost bombardat în mai multe rânduri de către aviaţia israeliană.
Israelul a impus Fâşiei Gaza o blocadă - terestră, aeriană şi maritimă - după ce Hamasul a ajuns la putere în 2007.
De cealaltă parte a barierei israeliene de securitate care înconjoară Fâşia Gaza, locuitori ai oraşului israelian Siderot au fost de asemena evacuaţi.
”Este dur (...). Ne este frică la fiecare alertă. Trebuie să plecăm. este mai bine pentru copii”, declară Helen Afteker, în vârstă de 50 de ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...