Autorităţile iraniene anunţă marţi pentru prima oară că peste 300 de persoane au fost ucise în tulburările care au izbucnit după moartea lui Mahsa Amini, o iraniancă kurdă, la vârsta de 22 de ani, la jumătatea lui septembrie, arestată de Poliţia Moravurilor, însă potrivit ONG-ului Iran Human Rights, 416 manifestanţi au fost ucişi de la începutul acestei contestări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Moartea în detenţie, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, arestaă din cauză că nu a respectat codul vestimentar strict al Republicii islamice, a declanşat un val de manifestaţii - mai întâi în provincie, iar apoi la Teheran -, reprimate sângeros de către forţele de ordine.

Mii de iranieni şi aproximativ 40 de străini au fost arestaţi, iar peste 2.000 de persoane au fost inculpate, potrivit autorităţilor judiciare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Şase dintre inculpaţi au fost condamnaţi la moarte în prima instanţă, iar soarta lor depinde de-acum de Curtea Supremă, care urmează să se pronunţe în apeluri.

”Toată lumea din ţară a fost afectată de moartea acestei dame. Nu am ultimele statistici, dar cred că am avut poate 300 de martiri şi de persoane ucise printre cei mai buni copii ai acestei ţări în urma acestui incident”, declară, într-o înregistrare video postată online de către agenţia de presă Mehr, generalul Amirali Hajizadeh, comandantul Forţei Aerospaţiale a Gardienilor Revoliuţiei, armata ideologică a Teheranului.

416 MORŢI

În acest bilanţ sunt incluşi zeci de membri ai forţelor de ordine - care au fost ucişi în confruntări cu manifestanţi sau asasinaţi -, potrivit autorităţilor iraniene.

Acesta este un bilanţ mai mic, dar destul de apropiat, de cel difuzat de către organizaţia nonguvernamentală (ONG) Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia, care a anunţat că cel puţin 416 persoane au fost ”ucise în reprimatrrea manifestaţiilor din Iran”.

Potrivit IHR, bilanţul său include persoanele ucise la manifestaţii legate de moartea lui Mahsa Amini, dar şi pe cele ucise în violenţe în Sistan-Balucistan, o provincie situată în sud-estul Iranului.

După Revoluţia islamică din 1979, legea le obligă pe toate femeile să poarte un văl care să le acopere capul şi gâtul şi care să le ascundă părul, iar Poliţia Moravurilor patrulează în toate locurile publice pentru a verifica aplicarea acestor reguli.

În ultimele decenii, însă, tot mai multe femei, atât la Teheran, cât şi în alte oraşe mari, îşi lasă şuviţe de păr afară din văl.

În acest context, moartea tinerei iranience kurde a provocat o undă de şoc în rândul populaţiei.

Efectele ei se fac simţite simţite inclusiv în sport.

”Team Melli” - echipa naţională a Iranului - urmează să înfrunte marţi seara, la Doha, echipa Statelor Unite.

Acest meci se anunţă drept un moment puternic al Cupei Lumii la Fotbal din 2022, în Qatar, şi are ca miză calificarea în optimile finalei, dar este totodată un duel foarte încărcat politic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.