Peste 235.000 de sirieni au fost deplasaţi în mai puţin de două săptămâni, în urma intensificării confruntărilor armate şi bombardamentelor regimului şi aliatului său rus în provincia Idleb (nord-vest), a anunţat vineri ONU, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

De la 16 decembrie, forţele regimului, susţinute de aviaţia rusă, şi-au intensificat bombardamentele în regiunea Idleb şi poartă lupte violente la sol cu jihadişti şi rebeli, în pofida unui armistiţiu anunţat în august.

Aceste deplasări masive - înregistrate de la 12 la 25 decembrie - au vizat mai ales oraşul Maaret al-Numan şi zona acestuia, ”aproape golită” de locuitori, precizează într-un comunicat ONU.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Majoritatea acestor persoane deplasate au fugit către nord, în oraşele Ariha, Saraqeb şi Idleb sau în tabere pentru deplasaţi, deja supraaglomerate, situate de-a lungul frontierei cu Turcia, iar unii s-au dus în zone aflate sub controlul rebelilor susţinuţi de Ankara, la nord de Alep, potrivit ONU.

Unele persoane care au plecat de la Maaret al-Numan la Saraqeb ”fug apoi mai la nord, anticipând o intensificare a confruntărilor armate” în această zonă, potrivit  aceleiaşi surse.

Potrivt unor corespondanţi AFP în regiunea Idleb, cozi foarte lunfgi de vehicule încărcate cu bunuri personale, adunate adesea în pripă, erau prezente pe drumuri în ultimele zile.

Regimul lui Bashar al-Assad, care deţine de-acum controlul asupra a peste 70 din teritoriul ţării, s-a declarat în mai multe rânduri hotărât să recucerească Idlebul.

Damascul şi Moscova au purtat în această regiune o ofensivă de anvergură din aprilie în august, antrenând moartea a 1.000 de civili, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) şi provocând fuga a 400.000 de persoane potrivit ONU.

Aproape trei milioane de persoane trăiesc în regiunea Idleb, care cuprinde provincia cu acelaşi nume, dar şi porţiuni din provinciile vecine Alep şi Latakia. Ea este dominată de jihadiştii din cadrul grupării Tahrir al-Sham (HTS).

Ankara a îndemnat marţi la un nou armistiţiu la Idleb şi a pledat în favoarea unei dezescaladări, la fel ca Parisul.

Războiul din Siria, declanşat în 2011 de reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii în favoarea democraţiei de către autorităţile de la Damasc, s-asoldat cu peste 370.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.