Peste 20.000 de persoane au murit în Europa de Vest în timpul valurilor de căldură din vara anului 2022, cea mai călduroasă înregistrată vreodată, când au fost atinse temperaturi care teoretic ar fi fost imposibile fără o pertubare a climei, relatează „The Guardian”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oamenii de ştiinţă au analizat „excesul de decese”, adică diferenţa dintre numărul de decese care s-au înregistrat în realitate şi numărul de decese estimat pe baza tendinţelor istorice, iar concluzia la care au ajuns dezvăluie ameninţările reprezentate de încălzirea globală indusă de schimbările climatice, scrie „The Guardian”.

Analiza nu estimează în mod specific decesele legate de căldură, dar numărul deceselor a fost în medie mai mare în zilele de caniculă decât în cele fără temperaturi excesive. De asemenea, au fost excluse decesele cauzate de Covid-19.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În timpul valurilor de căldură din timpul verii, temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius la Londra, în zone din sud-vestul Franţei au atins 42 de grade Celsius, în timp ce la Sevilla şi Cordoba, în Spania, au fost înregistrate recorduri de 44 de grade Celsius. 

În Anglia şi Ţara Galilor, între 1 iunie şi 7 septembrie s-au înregistrat 3.271 de decese în plus, potrivit Oficiului Naţional de Statistică, ceea ce înseamnă cu 6,2 la sută mai mult decât media pe cinci ani.

În Franţa, au fost raportate 10.420 de decese în plus în timpul lunilor de vară, potrivit datelor publicate de Santé Publique France, agenţia guvernamentală de sănătate. Un sfert dintre aceste decese, adică 2.816, s-au înregistrat în timpul unuia dintre cele trei valuri de căldură intense care au lovit ţara. Decesele a fost cu 20 la sută mai multe în regiunile în care fuseseră emise alerte roşii de temperaturi extreme.

În Spania, Institutul de Sănătate Carlos al III-lea estimează că au existat 4.655 de decese atribuite căldurii între lunile iunie şi august.

Institutul Robert Koch, agenţia guvernamentală de sănătate din Germania, estimează că 4.500 de persoane au murit în această ţară în lunile de vară, în special din cauza temperaturilor extreme.

Vara anului 2022 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată, potrivit serviciului Copernicus al UE pentru schimbări climatice. Analiza efectuată de grupul de oameni de ştiinţă de la World Weather Attribution constată că astfel de temperaturi ridicate ar fi fost „practic imposibile” fără criza climatică, iar pe măsură ce planeta se încălzeşte, în viitor valurile de căldură vor deveni mai frecvente şi mai intense.

Încălzirea globală este cauzată de arderea combustibililor fosili, de distrugerea pădurilor şi de alte activităţi umane. Agenţia Internaţională a Energiei a recomandat anul trecut ca, începând din acest an, să nu mai fie deschisă nicio nouă exploatare de gaz, petrol sau cărbune dacă lumea vrea să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

În faţa acestei realităţi, este nevoie ca societatea să se adapteze la temperaturile extreme pe termen lung. Acest lucru include proiectarea de locuinţe, şcoli şi spitale care să aibă o bună ventilaţie şi să prevină supraîncălzirea, sporirea spaţiilor verzi şi a parcurilor din oraşe, precum şi accesibilitate pentru toată lumea la avertizările de căldură, arată experţii.

 
L
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.