Justiţia americană a inculpat patru oficiali belaruşi, la New York, pe care-i acuză de ”complot în vederea comiterii unui act de piraterie” în vederea deturrnării în 2021 a ”zborului 4978” al companiei low-cost Ryanair cu scopul de a aresta un jurnalist din opoziţie care se afla la bord, o decizie fără precedent în contextul unor puternice tensiuni între Occident şi Rusia, aliata Belarusului, relatează AFP.
Procuratura federală din Manhattan i-a inculpat, după şapte luni de la fapte, pe cei patru oficiali belaruşi de ”complot în vederea comiterii unui act de piraterie cu scopul de a deturna zborul Ryanair 4978”, la 23 mai 2021, care asigura o legătură de la Atena la Vilnius, către aeroportul din Minsk, ”ca răspuns în urma unei pretinse alerte cu bombă la bordul avionului”.
Procuratura din Manhattan, poliţia federală (FBI) şi Poliţia din New York (NYPD) îi acuză pe ”oficialii guvernamentali belaruşi Leonid Mikalevici Şuro, Oleg Kaziuşiţ” şi pe alţi doi oficiali, a căror identitate este incompletă sau necunoscută de faptul că au ”participat în mod central la complot”.
Cei patru bărbaţi locuiesc în Belarus şi sunt consideraţi ”fugari” de către justiţia americană.
La bordul avionului Ryanair se aflau ”patru cetăţeni americani şi peste 100 de alţi pasageri”, pecizează în comunicat procurorul federal din Manhattan Damian Williams.
Leonid Mikalevici şi Şuro, Oleg Kaziuşiţ sunt directorul şi adjunctul directorului Aviaţiei Civile belaruse.
Ceilalţi doi belaruşi sunt ofiţeri din cadrul serviciilor Siguranţei Statului.
Procurorul Damian Williams s-a angajat ca participanţii la acest ”complot scandalos” să fie judecaţi.
El a denunţat o ”încălcare a reglementărilor internţaionale şi dreptului penal american, dar şi punerea în pericol a paru americani şi altor pasageri nevnovaţi”.
La 23 mai 2021, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a provovat un val internaţional de indignare după ce a trimis un avion de vânătoare să intercepteze zborul FR4978 Ryanair din Greca în Lituania, state membre ale Uniunii Europene (UE).
Sub pretextul prezenţei unei bombe la bord, controlul aerian belarus a obligat avionul să aterizeze la Minsk, cu scopul de a-l aresta, la sol, pe jurnalistul disident Roman Protasevici şi pe partenera rusă a acestuia, Sofia Sapega, care se aflau la bord.
Justiţia federală şi FBI îi acuză în acest comunicat pe cei patru oficiali belaruşi de faptul că au elaborat acest plan al unei false alerte cu bombă.
”FBI şi partenerii săi străini vor continua să-i considere vinovaţi pe cei ale căror fapte ameninţă în mod direct viaţa cetăţenilor noştri şi care pun în pericol stabilitatea securităţii noastre naţionale”, avertizează directorul adjunct al FBI Michael Driscoll.
În iunie, la o lună după deturnarea avionului, Occidentul s-a coordonat pentru a exercita presuni asupra preşeidntelui belarus Aleksandr Lukaeşnko prin sancţiuni individuale, dar şi prin sancţiuni economice - o premieră pentru UE
Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Canada, Regatul Unit, dar şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni unui număr de zeci de personalităţi şi întreprinderi acuzate de legături cu puterea de la Minsk.
Aceste prime inculpări de joi ale justiţiei americane intervin într-un context extrem de tensionat între Rusia, care susţine Belarusul, şi Statele Unite cu prvire la Ucraina.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.