Patru nave ale Marinei de război ruse - inclusiv un submarin cu propulsie nucleară - au sosit în Cuba, într-o escală de cinci zile, în contextul unor tensiuni tot mai mari între Statele Unite şi Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Submarinul Kazan a intrat în Golful Havana miercuri, după ora locală 10.00 (17.00, ora României), arătându-şi o parte a turelei, pe care se vedea steagul cubanez, au constat jurnalişti AFP.

Cu două ore mai devreme, petrolierul Pashin şi remorcherul Nikolai Şiker, decorate în culorile alb, albastru şi roşu ale steagului rus, au intrat primele în port, urmate de fregata Admiral Gorşkov.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Niciuna dintre nave nu poartă armament nuclear, iar escala în ţara noatră nu reprezintă o ameninţare în regiune”, anunţa săptămâna trecută Ministerul cubanez al Forţelor Armate revoluţionare (MINFAR).

Este vorba despre o vizită care respectă strict regulile internaţionale, sublinia el.

Ministerul rus al Apărării a anunţat într-un comuncat, citat miercuri de agenţia rusă de presă Interfax, că înainte de a intra în portul Havana flotila a realizat ”un exerciţiu privind folosirea rachetelor de înaltă precizie”.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului de Sud al armatei americane a dat asigurări AFP că Pentagonul supravehjează ”foarte îndeaproape” activităţile ruseşti.

”Nu suntem surprinşi, dată fiind lunga istorie a escalelor ruseşti în Cuba”, a adăugat el, referindu-se la această vizită.

Ministrul rus de Externe Sergjei Lavrov şi omologul său cubanez Bruno Rodriguez s-au întâlnit în paralel, miercuri, la Moscova.

RELAŢII ”STRATEGICE”

Ministerul cubanez de Externe anunţă că Bruno Rodriguez i-a transmis lui Sergjei Lavrov ”respingerea de către Guvernul său a expansiunii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) către frontiera rusă care”, în opinia sa, ”a condus la conflictul actual din Europa între Moscova şi Kiev”.

El a cerut ”o soluţie diplomatică, constructivă şi realistă a crizei în regiune”.

În mai, preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a efectuat o vizită la Moscova, unde a asistat împreună cu omologul său rus Vladimir Putin la o defilare care a marcat victoria sovietică împotriva nazismului în 1945, pe fondul unor tensiuni cu puteri din Occident în Războiul din Ucraina.

relaţiile politice între cele două foste aliate în Războiul Rece s-au intensificat în urma unei întâlniri la nivel prezidenţial la Moscova, în 2022.

Vladimir Putin consideră relaţiile cu Cuba ”strategice”.

În ultima sa vizită la Moscova, în mai, liderul cubanez a urat Rusiei ”succes” în războiul împotriva Ucrainei, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass.

O flotilă rusă a vizitat Cuba în 2019, în contextul unor tensiuni puternice între Havana şi Washington, după instalarea la putere a republicanlui Donald Trump (2017-2021).

Statele Unite impun Cubei de 60 de ani un embargo financiar şi comercial pe care Donald trump l-a consolidat înscriind Cuba pe lista sa neagră a ţărilor care susţin terorismul.

Succesorul său democrat Joe Biden a menţinut Cuba pe această listă şi nu a modificat în mod substanţial sancţiunile.

Rusia este vizată de sancţiuni comerciale impuse de cătyre Occident din cauză Războiului din Ucraina.

O navă de patrulare din cadrul Marinei Regale canadiene, HMCS Margaret Broooke, urmează să efectueze vineri o vizită la Havana, în cadrul marcării a 80 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări, potrivit Ministerului cubanez de Externe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.