Patru matematicieni au primit marţi, la Helsinki, medalia Fields, care omagiază ”descoperirile excepţionale” ale cercetătorilor sub 40 de ani, respectiv francezul Hugo Duminil-Copin, ucraineanca Marina Viazovska, a doua femeie care a primit această distincţie prestigioasă din 1936, americanul June Huh şi britanicul James Maynard, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Medalia, acordată de Uniunea Internaţională de Matematică, celebrează ”descoperirile excepţionale” ale cercetătorilor sub 40 de ani.

Premiul este acordat o dată la patru ani şi este considerat echivalentul unui ”Nobel în matematică”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Anunţul a fost făcut în cadrul unei ceremonii la Helsinki, ca parte a Congresului Internaţional al Matematicienilor. Ceremonia ar fi trebuit să aibă loc iniţial la Sankt Petersburg, dar a fost mutată la Helsinki din cauza războiului din Ucraina.

Francezul Hugo Duminil-Copin, în vârstă de 36 de ani, îşi dedică munca ramurii matematice a fizicii statistice. Numit profesor la vârsta de 29 de ani, matematicianul îşi împarte timpul între Institutul de Studii Ştiinţifice Avansate, de lângă Paris, şi Universitatea din Geneva.

El a fost premiat pentru rezolvarea mai multor ”probleme de lungă durată în teoria probabilistică a tranziţiilor de fază”, care au deschis ”mai multe direcţii noi de cercetare”, potrivit juriului.

Marina Viazovska, a doua femeie care a câştigat medalia în cei 80 de ani de istorie ai premiului, s-a născut în urmă cu 37 de ani în Ucraina, în fosta Uniune Sovietică. Din 2017, Viazovska este profesor la École Polytechnique Fédérale din Lausanne, în Elveţia.

Ea a primit premiul pentru rezolvarea unei versiuni a unei probleme geometrice veche de secole.

În 2014, iranianca Maryam Mirzakhani, care a murit de cancer trei ani mai târziu, a fost prima femeie care a câştigat medalia Fields.

Britanicul James Maynard, în vârstă de 35 de ani, este profesor la Universitatea Oxford din Regatul Unit şi a primit medalia ”pentru contribuţiile (sale) la teoria analitică a numerelor, care au condus la progrese majore în înţelegerea structurii numerelor prime şi în aproximarea diofantică”.

Ultimul laureat, Jane Hun, în vârstă de 39 de ani, este profesor la Universitatea Princeton din Statele Unite şi a fost selectat pentru că a ”transformat” domeniul geometriei combinatorii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.