Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care luptă împotriva armatei turce din 1984, a anunţat că pune capăt unui armistiţiu unilateral pe care l-a decretat în urma seismului devastator de la 6 februarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Uniunea Comunităţilor din Kurdistan (KCK), care conduce întreaga mişcare rebelă kurdă, inclusiv PKK, a anunţat marţi, într-un comunicat difuzat de agenţia de presă prokurdă Firat, că şi-a ”întrerupt armistiţiul unilateral”.

Ea deplânge ”un nou val de atacuri” ale forţelor turce.

PKK - clasat drept o organizaţie teroristă de către Ankara, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) - anunţa la 10 februarie că îşi suspendă ”operaţiunile” în Turcia, ”atât timp cât statul turc nu ne atacă”, la patru zile după cutremurul care s-a soldat cu peste 50.000 de morţi, în sud-estul ţării.

Gruparea armată a menţinut acest armistiţiu în timpul campaniei electorale în vederea alegerilor prezidenţiale şi legislative din mai.

Armata turcă efectuează cu regularitate operaţiuni împotriva PKK atât în Turcia, cât şi în Irak şi ţinteşte Unităţile Protecţiei Poporului (YPG) în Siria - aliate ale Statelor Unite în lupta împotriva jihadiştilor din Statul Islamic (SI), dar pe care Turcia le acuză că sunt aliate ale PKK.

Ankara a anunţat că a ucis, începând de duminică, câteva zeci de combatanţi kurzi în nordul Siriei.

Începând din 1984, conflictul întyre PKK şi statul turc s-a soldat cu peste 40.000 de morţi, inclusiv numeroşi civili.

Ankara acuză PKK şi YPG de comiterea unui atentat soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi în centrul Istanbulului, la 13 noiembrie.

Cele două mişcări au dezminţit imediat orice implicare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.