Liderul laburist Keir Starmer, mare favorit în alegerile legislative din Regatul Unit, dă asigurări joi că vrea să readucă ”stabilitatea” după turbulenţele celor 14 ani de putere conservatoare, printr-un program axat asupra creşterii economice şi prudenţei asumate, relatează AFP.
”Azi putem să punem din nou bazele stabilităţii şi să ne sprijinim pe ele pentru a reconstrui Marea Britanie”, declară liderul laburist, în vârstă de 61 de ani, un fost avocat.
Cu trei săptămâni înainte de vot, avansul de peste 20 de puncte procentuale al Partidului Laburist (Labour) faţă de Partidul Consrrvator (Tories) în sondaje pare să deschidă larg calea unei majorităţi confortabile în Camera Comunelor şi să facă din Keir Starmer viitorul premier.
Partidul caută să evite orice greşeală în campanie, un lucru confirmat în prezentarea, la Manchester, în nordul Angliei, a programului oficial, fără nicio surpriză şi fără nicio propunere nouă, confirmând o recentrare.
Keir Starmer a insistat încă de la începutul intervenţiei asupra trasnformării operate de când l-a succedat, în 2020, pe Jeremy Corbyn, foarte de stânga.
Interpelat de către un manifestant - evacuat rapid -, care-l acuza de faptul că propune o politică prea apropiată de a conservatorilor, Keir Starmer i-a replicat că Labour a ”încetat să mai fie un partid al protestului” şi a devenit un ”partid de guvernământ”.
”Partidul Laburist poartă un proiect al creşterii. Suntem favorabili întreprinderilor, favorabili muncitorilor, partidul creării bogăţiei”, a subliniat el.
”Nu mă scuz că sunt prudent cu banii muncitorilor”, a declarat el, după care a spus din nou că nu vrea să crească impozitele britanicilor, aşa cum îl acuză cu regularitate conservatorii.
El denunţă, răspunzându-le, ”haosul” lăsat de 14 ani de guvernare Tories, marcaţi de o mare instabilitate politică şi economică - Brexitul, valsul neîncetat al miniştrilor, cvasi-criza financiară în mandatul premierului efemer Liz Truss şi ”explozia” inflaţiei care a afectat gospodăriile şi întreprinderile.
”Să nu vă amăgiţi, provocările nu vor dispărea de azi pe mâine. Dacă laburiştii înving, nu vom avea o baghetă magică. Dar ceea ce avem, ceea ce reprezintă acest program, este un plan credibil pe teremn lung”, a avertizat el.
”PROIECT SERIOS”
Laburiştii vor să înfiinţeze un fond dedicat invstiţiilor în industriilor viitorului, o societate însărcinată să finanţeze tranziţia către energii verzi şi să faciliteze construcţia unor infrastructuri.
Ei promit în program să deblocheze zeci de mii de programări în Serviciul public de sănătate (NHS), o instituţie dragă britanicilor dar care se află la capătul suflării, şi să facă să dispară cozi de aşteptare interminabile.
Labour vrea să creeze 6.500 de profesori şi să reintroducă TVA-ul în şcolile private.
În domeniul imigraţiei, partidul vrea să abandoneze controversatul proiect al Guvernului conservator de a trimite solicitanţii de azil către Rwanda, dar vrea, la fel ca majoritatea actuală, să reducă numărul sosirilor în Marea Britanie.
Partidul vrea să reafirme susţinerea britanică a Ucrainei împotriva Rusiei şi vizează o recunoaştere a Palestinei în cadrul unui proces de pace.
El intenţionează să se apropie de Uniunea Europeană (UE), însă exclude în program o reintegrare europeană.
Partidul de centru-stânga a profitat, până în prezent, de neîncrederea alegătorilor în conservatorii premierului Rishi Sunak.
Iar pentru a-şi crea o imagine de partid de guvernământ credibilă, s-a abţinut de la orice promisiune prea riscantă, cu riscul, potrivit unora, de a pierde din îndrăzneală.
”Este vorba despre un proiect serios al viitorului ţării noastre, iar fiecare politică din acest document a fost atent gândită pentru ca să fim siguri că o putem pune în aplicare”, a pledat Keir Starmer.
”Eu candidez la postul de premier şi nu de director de circ”, a declarat el.
Liderul laburist îşi atacă astfel adversarul, pe Rishi Sunak, care, rămas în urmă în sondaje, a promis marţi scăderi de impozite de ordinul miliardelor, într-o încercare de relansare a unei campanii care se transformă în derută.
Devansat de Labour, acest fost bancher în vîrstă de 44 de ani, are la dreapta Partidul Reform UK (antimigraţie) al mult mediatiatizatului Nigel Farage, care creşte în sondaje, crescând şansele unei marei laburiste.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.