Parlamentul European a ridicat joi imunitatea a doi eurodeputaţi, Marc Tarabella şi Andrea Cozzolino, deschizând astfel calea pentru ca aceştia să fie audiaţi de anchetatori, întrucât sunt vizaţi de justiţia belgiană în presupusul scandal de corupţie legat de Qatar şi Maroc, relatează POLITICO şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Votând prin ridicarea mâinii, deputaţii europeni au dat undă verde ridicării imunităţii belgianului Marc Tarabella şi a italianului Andrea Cozzolino.

Cei doi eurodeputaţi, care au fost excluşi temporar din grupul Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) şi care neagă orice abatere, au votat pentru ridicarea propriei imunităţi, menţionează AFP.

Cozzolino şi Tarabella sunt suspectaţi de infracţiuni grave - acte de corupţie, spălare de bani şi participare la o organizaţie criminală, conform celor două rapoarte de ridicare a imunităţii aprobate de deputaţi, notează POLITICO.

Tarabella a fost prezent fizic joi pentru a-şi exprima votul în Parlament, votând în favoarea ridicării propriei imunităţi. "Repet că sunt nevinovat în această afacere şi că acum rămâne ca sistemul judiciar să mă audieze", a declarat Tarabella reporterilor după vot, spunând că este "fericit" de ridicarea imunităţii.

La rândul său, Cozzolino a declarat pentru POLITICO, din Italia: "Nu sunt deloc îngrijorat, disponibilitatea mea este totală şi amplu documentată."

Parlamentarii UE se bucură de imunitate în faţa urmăririi penale. Procesul de ridicare a acestei protecţii durează câteva săptămâni, implicând numeroase etape.

CITEȘTE ȘI Parchetul european, autorizat să ceară ridicarea imunităţii eurodeputaţilor de către Parlamentul European cu 610 la 26 de voturi şi nouă abţineri

Un purtător de cuvânt al procuraturii belgiene a declarat pentru POLITICO că autorităţile locale pot trata acum "persoanele implicate" ca pe orice alt rezident belgian.

Bruxelles-ul a fost în suspans în ultimele săptămâni întrebându-se cine ar putea fi următorul care intră în vizorul poliţiei, după ce Pier Antonio Panzeri - fostul europarlamentar aflat în centrul scandalului, care este arestat - a făcut o înţelegere cu procurorii federali belgieni, promiţând că va da nume, notează POLITICO.

Potrivit rapoartelor primite de Parlamentul European, Cozzolino este acuzat că a acceptat bani pentru a bloca rezoluţii ce dăunau intereselor ţărilor din afara UE. Parlamentarul a prezidat delegaţia PE pentru relaţiile cu ţările din Maghreb, inclusiv cu Marocul, şi a fost cel mai important eurodeputat al grupului socialist în cazul rezoluţiilor privind drepturile omului.

În ceea ce-l priveşte pe Tarabella, acesta este suspectat că a primit mită până la 140.000 de euro de la Panzeri pentru a adopta în Parlamentul European anumite poziţii în favoarea guvernelor din afara UE. El a ocupat funcţia de vicepreşedinte al delegaţiei Parlamentului European pentru ţările din Golf înainte de a demisiona, la începutul acestei luni.

Aceste acuzaţii sunt similare cu suspiciunile care planează şi asupra altor persoane implicate în scandalul care a primit numele de "Qatargate".

Deja europarlamentara din Grecia Eva Kaili - care se află în închisoare de aproape două luni pentru acuzaţii de corupţie - a fost destituită din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului şi a fost exclusă din grupul S&D. Ea nu a beneficiat de imunitatea parlamentară şi a putut fi arestată întrucât a fost prinsă în flagrant delict.

CITEȘTE ȘI UPDATE-Justiţia belgiană o menţine în detenţie preventivă încă o lună pe Eva Kaili, în scandalul Qatargate

Francesco Giorgi, partenerul lui Kaili şi asistent parlamentar al lui Panzeri, este de asemenea reţinut pentru aceleaşi acuzaţii, la fel ca şi şeful unui ONG pentru drepturile omului, Niccolò Figà-Talamanca.

CITEȘTE ȘI Francesco Giorgi, iubitul europarlamentarei Eva Kaili, a recunoscut că a luat mită. Cel mai mare scandal de corupţie care a lovit Parlamentul European are o „filieră italiană”, se extinde la Maroc şi devine o poveste de spionaj - presă



Un oficial al Parlamentului a declarat că instituţia nu a primit deocamdată alte cereri din partea autorităţilor belgiene de ridicare a imunităţii altor eurodeputaţi în cadrul anchetei Qatargate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.