Parlamentul a condamnat atacurile teroriste josnice comise de Hamas împotriva Israelului şi şi-a exprimat, în acelaşi timp, profunda îngrijorare cu privire la situaţia umanitară din Fâşia Gaza. Asistenţa umanitară pentru Gaza trebuie intensificată, asigurându-se, totodată, că fondurile UE nu finanţează în mod direct sau indirect terorismul, mai arată comunicatul de presă al PE. Întreaga Gardă Revoluţionară Islamică din Iran şi Hezbollahul libanez ar trebui incluse pe lista UE a grupărilor teroriste, consider eurodeputaţii. De asemenea, europarlamentarii cer o anchetă independentă privind explozia ce a avut loc la spitalul Al Ahli din Gaza.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În rezoluţia adoptată joi cu 500 de voturi „pentru”, 21 „împotrivă” şi 24 abţineri, eurodeputaţii condamnă cu fermitate atacurile brutale, îşi exprimă sprijinul faţă de Israel şi poporul său şi subliniază necesitatea de a „elimina organizaţia teroristă Hamas”.

De asemenea, ei solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor luaţi de Hamas şi recunosc dreptul Israelului la autoapărare, „consacrat în dreptul internaţional şi limitat de acesta”. Ca atare, orice acţiune a Israelului trebuie să respecte cu stricteţe dreptul internaţional umanitar, mai indică sursa citată.

Parlamentul European subliniază, de asemenea, că atât atacurile Hamas, cât şi răspunsul israelian riscă să intensifice un ciclu de violenţă în regiune. Prin urmare, eurodeputaţii solicită o „pauza umanitară” a conflictului şi subliniază că atacurile asupra civililor şi a infrastructurii civile, inclusiv a lucrătorilor ONU, a lucrătorilor medicali şi a jurnaliştilor, reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional.

Europarlamentarii mai deplâng profund pierderea a sute de vieţi nevinovate şi rănirea altora în recenta explozie de la spitalul episcopal Al Ahli din Gaza. Rezoluţia solicită o anchetă independentă în temeiul dreptului internaţional pentru a stabili dacă a fost vorba de un atac deliberat şi o crimă de război şi, în caz afirmativ, solicită ca cei responsabili să fie traşi la răspundere.

PE, profund îngrijorat de situaţia umanitară din Fâşia Gaza

Exprimându-şi profunda îngrijorare cu privire la deteriorarea rapidă a situaţiei din Fâşia Gaza, Parlamentul European subliniază importanţa diferenţierii între poporul palestinian şi aspiraţiile sale legitime, pe de o parte, şi grupul terorist Hamas, pe de altă parte. Eurodeputaţii solicită comunităţii internaţionale să continue şi să sporească asistenţa umanitară acordată populaţiei civile din zonă. Aceştia cer Egiptului şi Israelului să coopereze cu comunitatea internaţională pentru a stabili coridoare umanitare către Fâşia Gaza.

Investigaţii privind rolul unor ţări precum Iranul, Qatarul şi Rusia în conflict

Rezoluţia adoptată, joi, în plenul Parlamentului European condamnă cu fermitate sprijinul Iranului pentru Hamas şi alte grupări teroriste din Fâşia Gaza. Eurodeputaţii îşi reiterează apelul de a include întreaga Gardă Revoluţionară Islamică din Iran şi Hezbollahul libanez pe lista UE a grupurilor teroriste şi solicită o anchetă cu privire la rolul Iranului şi al unor ţări precum Qatar şi Rusia în finanţarea şi sprijinirea terorismului în regiune.

De asemenea, ei denunţă atacurile cu rachete din Liban şi Siria în Israel şi solicită o detensionare a tensiunilor în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania.

Asistenţa financiară acordată de UE Palestinei

Deşi îşi exprimă sprijinul ferm pentru intensificarea asistenţei umanitare pentru Fâşia Gaza, deputaţii solicită, de asemenea, Comisiei Europene să revizuiască în detaliu întreaga asistenţă financiară europeană acordată Palestinei şi altor state din regiune, pentru a se asigura că niciun fond al UE nu finanţează în mod direct sau indirect terorismul. În acelaşi timp, aceştia subliniază că bugetul UE trebuie să ofere în continuare sprijin pentru consolidarea păcii şi a stabilităţii în regiune, mai arată sursa menţionată.

Parlamentul European este ferm în spatele unei soluţii negociate de coexistenţă a două state

Subliniind necesitatea relansării imediate a procesului de pace, rezoluţia reiterează sprijinul său ferm pentru o soluţie negociată de coexistenţă a două state pentru Israel şi Palestina, conform frontierelor din 1967, cu două state suverane, democratice, care să convieţuiască în pace şi în condiţii de securitate garantată, cu Ierusalimul drept capitală a ambelor state.

 

Preocupări legate de creşterea antisemitismului

 

Parlamentul îşi exprimă în cele din urmă îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de discursuri, manifestări şi atacuri antisemite de la începutul atacurilor teroriste ale Hamas. Aceştia solicită Comisiei Europene şi tuturor ţărilor UE să ia toate măsurile care se impun pentru a garanta siguranţa cetăţenilor evrei din UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.