Parlamentul bulgar s-a pronunţat vineri în favoarea unei ridicări a vetoului faţă de o deschidere a unor negocieri de aderare la Uniunea Europeană (UE) ale Macedoniei de Nord, un subiect urmărit îndeaporoape la summitul Celor 27, la Bruxelles, relatează AFP.
”Decizia a fost adoptată cu 170 de voturi «pentru», 37 de voturi «împotrivă» şi 21 de abţineri”, a anuţat după vot vicepreşedintele Parlamentului, Atanas Atanasov.
Această hotărâre urmează să fie aprobată de Guvernul în exerciţiu al proeuropeanului Kiril Petkov, care s-a decarat pregătit, joi, să acţioneze ”rapid”.
Macedonia de Nord este blocată din 2005 în aticamera UE.
Grecia s-a opus mai întâi, prin veto, în 2010, iar Sofia a blocat apoi dosarul în 2020., din cauza unor vechi dispute istorice şi culturale.
Bulgaria a fost, cu toate acestea, în 1992, primul stat care a recunoscut independenţa vecinului său, la destrămarea fostei Iugoslavii comuniste, însă relaţii s-au tensionat ulterior.
Din cauza acestui diferend, negocierile cu Albania sunt, de asemenea, blocate, din cauză că cele două candidaturi au fost legate una de celaltă de către UE.
O răzgândire a două partide de opoziţiei, inclusiv al fostului premier Boiko Borisov, a permis acest vot în Parlament - în urma unei medieri a Franţei, care deţine în prezent preşedinţia semestrială a UE.
Potrivit acestui compromis, Skopje urmează să se angajeze să-şi modifice Consttuţia, cu scopul de a-i include pe bulgari în grupurile etnice recunoscute, şi ”să pună în aplicare” un tratat de prietenie din 2017 vizând să eradicheze discursul urii.
În cadrul unor dezbateri, înante de vot, preşedintele Partidului Bulgaria Democratică Hristo Ivanov, care a iniţiat această moţiune parlamentară, a îndemnat partidele ”să nu rateze această şansă” de a rezolva problema până la sfârşitul preşedinţiei franceze a UE, la 30 iunie.
”Până la urmă este în interesul nostru să oferm o perspectivă de aderare la UE Balcanilor Occidentali”, a subliniat el
Mai mulţi lideri ai acestor ţări şi-au exprimat joi ”nemulţumirea” şi au denunţat o ameninţare la adresa ”credibilităţii” UE, într-un summit, la Bruxelles, cu Cei 27.
Războiul din Ucraina a repus pe masă problema extinderii UE în Blacani - de o importanţă geostrategică sporită - şi a crescut presunile Occidentului ca Sofia să-şi ridice opoziţia.
În pofida opoziţiei unei mari părţi a opiniei publice şi maimultor partide, premierul Kiril Petkov a lansat, în ultimele luni, o strategie de apropiere.
Însă există în continuare numeroase contencioase, iar deputaţii au ameninţat vineri că nu exclud noi blocaje, în cazul în care negocierile şchioapătă.
Potrivit acestui text adoptat vineri, ”nimic în procesul de aderare la UE nu va interpretat ca o recunoaştere de către Bulgaria a limbii macedonene” - pe care Sofia o consideră un dialect bulgar.
Este necesar totodată ca Skopje să fie convins.
Premierul Dimitar Kovacevski aprecia joi că această propunere de compromis ”în forma actuală” este ”inacceptabil”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.