Parchetul Naţional francez Antiterorist (PNAT) a cerut marţi judecarea de către o curte cu juraţi a nouă persoane - dintre care patru au fost inculpate de asociere de răufăcători teroristă criminală - în cadrul unei proceduri judiciare deschise după atentatul de la Nisa, la 14 iulie 2016, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest eventual proce nu-l vizează pe autorul faptelor - Mohammed Lahouaiej-Bouhlel, un tunisian ucis de forţele de ordine la vârsta de 31 de ani în seara atentatului.

La 14 iulie 2016, de Ziua Naţională a Franţei, în timpul unui foc de artificii pe Promenade des Anglais, tunisianul a ucis cu un camion 86 de persoane, inclusiv numeroşi copii.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

PNAT a cerut o abandonare parţială a procedurii în cazul a trei principali suspecţi cu privire la acuzaţiile de ”complicitate la asasinate şi complicitate la tentativă de asasinat în bandă organizată şi în legătură cu o întreprindere teroristă”, pe care le-a formulat împotriva lui Mohamed G., Ramzi A. et Chokri C..

Parchetul cere ca cei trei să fie judecaţi împreună cu Hamdi Z. de ”asociere de răufăcători teroristă criminală”.

PNAT a cerut de asemenea descalificarea faptelor reproşate lui Artan H., Enkeledja Z., Maksim C. şi Brahim T. drept fapte teroriste şi recalificarea lor drept infracţiuni de drept comun, ”lunând în considerare faptul că aceştia nu cunoşteau destinaţia armei pe care li se reproşează că i-au furnizat-o lui Mohamed Lahouaiej-Bouhlel”.

Parchetul cere totodată menţinerea efecteleor mandatului de arestare emis pe numele lui Endri E. alias Luxhino E., menţinerea sub control judiciar a lui Mohamed G, Hamdi Z., Enkeledja Z. şi Brahim T. şi menţinerea în detenţie provizorie a altor persoane inculpate.

PROCES ÎN 2022

Judecătorii antiterorişti însărcinaţi cu ancheta atentatului au anunţat că şi-au încheiat investigaţiile la 30 aprilie.

Acest lucru deschidea atunci un termen de o lună în vederea depunerii observaţiilor părţilor şi rechizitoriului PNAT. Urmează ca judecătorii să ia o hotărâre finală cu privire la proces, care nu va putea avea loc înainte de un an, eventual în 2022.

”După patru ani sperăm la un proces în 2022”, declară pentru Le Figaro Éric Morain, un avocat al principalei asiciaţii a victimelor, Fenvac.

Aceste cereri finale ale PNAT sunt ”doar o etapă” esenţială, apreciază el, apreciind că cei care decid sunt judecătorii de instrucţie însărcinaţi cu dosarul, care urmează să ia o decizie peste vară.

”Suntem fericiţi că această etapă a avut loc înainte de marcarea tristă a patru ani de la fapte”, apreciază Morain.

Victimele aşteptau cu îngrijorare poziţia parchetului, temându-se că acesta se putea pronunţa în favoarea unui proces în justiţia corecţională şi nu în cea cu juraţi.

Avocatul spune că apreciază faptul că parchetul face ”o analiză caz cu caz a responsabilităţii”, ”păstrând calificarea teroristă a faptelor unor inculpaţi” şi ”discutând cu privire la alţii”.

Recalificarea unor fapte în infracţiuni de drept comun nu pare să-l suprindă pe avocat. ”Autorul principal (al atentatului) a murit. Din acel moment, nu se poate califica totul în mod sistematic drept terorism şi este necesară o analiză de la caz la caz”, afirmă el.

În paralel, o procedură judiciară este în curs la Nisa cu privire la dispozitivul de securitate deficitar, care a făcut obiectul unei polemici foarte aprinse în vara lui 2016.

Ancheta nu a condus la vreo inculpare, iar calea unei abandonări a procedurii rămâne deschisă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.