Judecătorii antiterorişti însărcinaţi cu ancheta atentatului de la Nisa, soldat cu 86 de morţi, la 14 iulie 2016, şi-au încheiat investigaţiile, a declarat joi o sursă judiciară pentru AFP.
Magistraţii au informat părţile că şi-au închis ancheta.
Acest lucru deschide calea către o perioadă de o lună în care părţile pot face observaţii şi ca Parchetul Naţional francez Antiterorist (PNAT) să întocmească rechizitoriul, înaintea unei decizii finale a judecătorilor cu privire la organizarea unui proces - care nu va putea să aibă loc mai devreme de un an şi cel mai devreme în 2022.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La 14 iulie 2016, seara, în timpul unor focuri de artificii pe Promenade Anglais, la Nisa, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, un tunisian în vârstă de 31 de ani, a omorât 86 de oameni, copii, numeroase familii şi turişti străini în doar patru minute, după care a fost ucis prin împuşcare de forţele de ordine.
În contextul în care Mohamed Lahouaiej-Bouhlel a fost ucis, procesul va viza problema complicităţii.
Apropiaţi ai acestuia ştiau despre planul său terorist? L-au însoţit?
Opt persoane au fost inculpate în această anchetă - iar o noua persoană s-a sinucis în detenţie.
CURTE CU JURAŢI SAU TRIBUNAL CORECŢIONAL, RISCUL UNUI FIASCO AL INSTRUCŢIEI
Justiţia antiteroristă urmează să traseze prima direcţie. În cazul în care consideră teza teroristă suficient de solidă, procesul ar putea să aibă loc în faţa unei curţi cu juraţi şi să confirme astfel direcţia magistraţilor instrucţiei din ultimii trei ani şi jumătate.
Altfel, procesul urmează să aibă loc într-o instanţă corecţională, cu riscul unor critici privind un ”fiasco” al instrucţiei, care a urmărit încă de la început pista unui nucleu ”terorist”, considerat însă ”fragil”, inclusiv de către avocaţii victimelor.
”Această etapă deschide o perioadă de întrebări, care este necesar să se ridice la înălţimea dramei”, a declarat pentru AFP Eric Morain, avocatul Fenvac - principala asociaţie a victimelor.
”Ce ştiau inculpaţii cu certitudine şi ce nu ştiau, având în vedere personalitatea autorului? Trebuie să se evite riscul unui fiasco judiciar, în care o curte cu juraţi specializată să spună că nu există o asociere teroristă de răufăcători. Să se rezolove această problemă în stadiul instrucţiei”, a avertizat el.
Gérard Chemla, alt avocat al victimelor, a declarat că ”aşteaptă cu multă atenţie poziţia parchetului”.
”Corecţionalizarea de care mă tem va fi trăită ca o dramă de majoritatea părţilor civile”, a avertizat el.
”Clienţii mei aşteaptă acest proces, dar şi alt proces cu privire la fapte de securitate”, a reacţionat la rândul său avocata Yassine Bouzrou.
În paralel cu această anchetă, o instrucţie este în continuare în curs la Nisa cu privire la un dispozitiv de securitate deficitar - care face obiectul unei polemici foarte puternice din 2016.
Ancheta nu a condus la inculpări, lăsând cale deschisă unei abandonări a procedurilor judiciare în curs.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...