Papa Francisc a fost criticat luni pentru că le-a spus tinerilor ruşi să-şi amintească de faptul că sunt moştenitorii unor ţari din trecut precum Petru cel Mare, pe care preşedintele Vladimir Putin l-a dat ca exemplu pentru a justifica invadarea Ucrainei, relatează Reuters.
Ucraina a declarat că aceste comentarii, pe care Papa Francisc le-a făcut vineri într-un discurs video în direct adresat tinerilor catolici adunaţi la Sankt Petersburg, sunt "profund regretabile".
Papa Francisc şi-a citit discursul pregătit în spaniolă, dar la final a făcut câteva adăugiri improvizate în italiană şi a spus: "Nu uitaţi (de) ereditatea voastră. Sunteţi moştenitorii Marii Rusii - Marea Rusie a sfinţilor, a ţarilor, Marea Rusie a lui Petru cel Mare, a Ecaterinei a II-a, Marele Imperiu rus, cultivat, care a dat atâta cultură, atâta umanitate. Sunteţi moştenitorii marii Mame Rusia. Mergeţi înainte!".
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Vaticanul a publicat sâmbătă textul discursului, dar nu a inclus ultimul paragraf, improvizat. O înregistrare video cu papa făcând comentariile a fost postată însă pe site-urile religioase.
"Tocmai cu o astfel de propagandă imperialistă, cu "legăturile spirituale" şi cu "necesitatea" de a salva "marea Mamă Rusia", Kremlinul justifică uciderea a mii de ucraineni şi distrugerea oraşelor şi satelor ucrainene", a declarat pe Facebook Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe. "Este profund regretabil faptul că astfel de noţiuni de mare putere, care contribuie, în esenţă, la agresivitatea cronică a Rusiei, sunt exprimate de către Papă, fie cu bună ştiinţă, fie involuntar", a adăugat Nikolenko.
Arhiepiscopul Sviatoslav Şevciuk, şeful Bisericii Catolice de rit oriental din Ucraina, a declarat într-un comunicat că cuvintele papei au provocat "o mare durere şi îngrijorare" şi se teme că acestea ar putea "inspira ambiţiile neocoloniale ale ţării agresoare". El a cerut Vaticanului o explicaţie.
Un editorial de pe site-ul italian Il Sismografo, specializat în teme catolice, a calificat cuvintele Papei drept "ciudate" într-un moment delicat al istoriei. Acesta a remarcat că Ecaterina, cunoscută sub numele de Ecaterina cea Mare şi care a domnit între 1729 şi 1796, a anexat Crimeea în 1783. De asemenea, a remarcat că Ecaterina i-a protejat pe iezuiţi în teritoriile controlate de Rusia după ce Papa Clement al XIV-lea a suprimat ordinul în întreaga lume, în 1773. Papa Francisc este iezuit.
PETRU CEL MARE, PREFERATUL LUI PUTIN
Anul trecut, Putin i-a adus un omagiu lui Petru cel Mare, celălalt ţar rus menţionat de Papă, făcând o paralelă între ceea ce liderul de la Kremlin a spus că sunt ţelurile lor istorice asemănătoare de a recâştiga pământurile ruseşti.
Putin a încercat în repetate rânduri să justifice acţiunile Rusiei în Ucraina, unde forţele sale au devastat oraşe, au ucis mii de oameni şi au făcut milioane de refugiaţi, susţinând o viziune istorică care afirmă că Ucraina nu are o identitate naţională reală sau o tradiţie de stat.
"Acest lucru este cu adevărat revoltător", a declarat fostul preşedinte estonian Toomas Hendrik Ilves, într-o postare pe reţeaua X, referindu-se la comentariile papei.
Nexta, un site fondat de jurnalişti din Belarus care relatează din Polonia, a declarat pe X: "Apropo, catolicii din Polonia, Lituania şi Belarus s-au revoltat de trei ori împotriva acestui "imperiu luminat"".
Papa Francisc a calificat acţiunile Rusiei în Ucraina drept brutale, crude şi feroce şi a spus că invazia a încălcat dreptul unei ţări la autodeterminare. El a vorbit despre o "Ucraină martirizată" la aproape fiecare apariţie publică de la invazia din februarie 2022. Dar a făcut şi o serie de gafe aparente atunci când a vorbit spontan. Anul trecut, el a supărat Kievul referindu-se la ultranaţionalista rusă Daria Dughina, care a fost ucisă de o maşină capcană lângă Moscova, ca fiind o victimă nevinovată a războiului. Comentariul l-a determinat pe ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, să îl convoace pe ambasadorul Vaticanului la Kiev pentru a protesta, spunând că cuvintele Sfântului Părinte au fost "nedrepte" şi au "frânt inima Ucrainei".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.