Papa Francisc avertizează duminică împotriva ”culturii respingerii” şi ”tentaţiilor ideologice şi populiste” şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de ”criza democraţiei” în cursul unei vizite la Trieste, în nord-estul Italiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Democraţia nu este sănătoasă în lume, azi”, a deplând Papa într-un discurs în faţa a 1.000 de persoane reunite la Centrul Congreselor, în încheierea celei de a 50-a Săptămâni Sociale, organizată de Biserica Catolică italiană.

Francisc - fără să citeze vreo ţară - a avertizat împotriva ”tentaţiilor ideologice şi populiste”, în ziua în care Franţa votează în turul doi al unor alegeri legislative istorice, în care Partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta) este creditat cu o victorie.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Ideologiile sunt seducătoare. Unii le compară cu cel care cânta la flaut la Hamelin. Ele te seduc, dar te fac să te renegi”, a subliniat el, evocând un basm german.

Înaintea alegerilor europene, episcopi din mai multe ţări îşi exprimau îngrijorarea faţă de ascensiunea populismului şi naţionalismului în Europa, în contextul în care naţionaliştii se află la putere în Italia, Ungaria şi Olanda.

Liderul celor 1,3 miliarde de catolici din lume şi-a exprimat îngrijorarea faţă de creşterea absenteismului în lume.

”Sunt îngrijorat de numărul mic de persoane care se duc să voteze. Ce înseamnă asta?”, a declarat el.

Jorge Bergoglio a îndemnat la ”îndepărtarea de polarizările care sărăcesc” şi a enumerat obstacolele din calea democraţiei - ”corupţia şi ilegalitatea”, ”puterea autoreferenţială”, excluderea socială, marginalizarea şi indiferenţa.

”Cultura respingerii desenează o viaţă în care nu există loc pentru săraci, copii care or să se nască, personele fragile, bolnavi, copii, femei, tineri”, şi-a exprimat el regretul şi a îndemnat la promovarea participării încă din copilărie.

Episcopul Romei a sosit, cu puţin înainte de ora locală 8.00 (9.00, ora României) la Trieste, un oraş cu 200.000 de locuitori situat pe coasta adriatică, la frontiera cu Slovenia.

El s-a întâlnit cu reprezentanţi religioşi, ai lumii universitare şi migranţi şi urma să prezideze o slujbă în aer liber în piaţa publică mare a oraşului, iar apoi să se întoarcă la Vatican.

Aceasta este cea de a treia vizită în Italia a iezuitului argentinian în vârstă de 87 de ani, după cele de la Veneţia în aprilie şi Verona în mai.

El urmează să efectueze cea mai lungă vizită internaţională a pontificatului său, la hotarul Asiei şi Oceaniei, în septembrie.

În urma unor probleme de sănătate în iarnă, care l-au obligat să-şi anuleze mai multe angajamente, Francisc, care se deplasează în fotoliul cu rotile, a apărut într-o formă bună în ultimele săptămâni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.