Papa Francisc a lăudat vineri "capacitatea de dialog" a Chinei, pe care a calificat-o drept o "mare ţară" şi o "promisiune pentru Biserică", cu câteva săptămâni înainte de posibila reînnoire a unui acord privind numirea episcopilor între Beijing şi Sfântul Scaun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"China este pentru mine un vis, în sensul că mi-ar plăcea să vizitez China, care este o ţară mare”, a declarat Papa în cadrul unei conferinţe de presă în avionul care îl ducea înapoi la Roma după un lung turneu în Asia de Sud-Est şi Oceania, potrivit AFP. 

"Admir China, respect China, este o ţară cu o cultură milenară, cu o capacitate de dialog şi o capacitate de înţelegere reciprocă care depăşeşte diferitele sisteme pe care le-a avut”, a adăugat el.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

"Cred că China este o promisiune şi o speranţă pentru Biserică”, a continuat Francisc, cu câteva săptămâni înainte de reînnoirea aşteptată a unui acord între Beijing şi Sfântul Scaun privind numirea episcopilor.

Acordul, care a fost deja reînnoit în 2020 şi 2022 şi al cărui conţinut nu a fost făcut public, urmăreşte să-i reunească pe catolicii chinezi împărţiţi între Biserica oficială şi cea clandestină, dându-i în acelaşi timp Papei ultimul cuvânt în numirea episcopilor.

Vaticanul şi China nu au relaţii diplomatice, deoarece Vaticanul este una dintre cele aproximativ zece ţări care recunosc Taiwan (oficial „Republica Chineză”) în detrimentul Beijingului („Republica Populară Chineză”).

Cu toate acestea, în 2018, ei au semnat un acord istoric privind problema spinoasă a numirii episcopilor în China. Textul este aplicat în linii mari. Dar unele numiri au fost făcute fără autorizaţia Papei.

Constituţia chineză recunoaşte "libertatea de credinţă religioasă", adică dreptul de a crede într-o religie, dar nu şi "libertatea religioasă", care are un domeniu de aplicare mai larg.

Partidul Comunist Chinez se fereşte de orice putere rivală care i-ar putea ameninţa autoritatea, iar organizaţiile religioase sunt printre acestea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.