Veştile bune din Europa nu trebuie să creeze iluzii, avertizează luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care subliniază că, la nivel mondial, pandemia covid-19 nu dă înapoi, ci ”continuă să accelereze”, relatează AFP.
În contextul în care în anumite ţări, inclusiv în Franţa, există un optimism prudent şi are loc o ieşire din izolare, directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a profitat de o conferinţă virtuală organizată de emiratul Dubai pentru a lansa un nou avertisment.
”În trei luni s-a semnalat primul milion de cazuri. Ultimul milion de cazuri s-a înregistrat în doar opt zile”, a declarat el. Acest lucru arată că pandemia ”continuă să accelereze”.
”Ştim că este mai mult decât o criză sanitară, este o criză economică, socială şi, în numeroase ţări, politică. Efectele sale pot fi resimţite timp de decenii”, a avertizat directorul general al OMS.
”VIRUS MORTAL”
Şeful OMS cataloga, săptămâna trecută, această nouă fază drept ”periculoasă” şi aprecia că, în pofida nevoii de a ieşi din izolare, virusul continuă ”să se răspândească rapid” şi rămâne ”mortal”.
America Latină tocmai a intrat în iarnă, ale cărei temparaturi scăzute par să fie propice răspândirii virusului. Aici se află de-acum epicentrul pandemiei covid-19.
Brazilia, a doua cea mai îndoliată ţară din lume după Statele Unite, a depăşit pragul de 50.000 de morţi şi de două milioane de cazuri confirmate, iar megalopolisurile Sao Paulo şi Rio de Janeiro sunt cele mai dur afectate.
Tot în America Latină, bilanţul a depăşit 20.000 de morţi în Mexic, 1.000 de morţi în Argentina şi de 8.000 de morţi în Peru.
Citadela incaşă Machu Picchu, principalul sit turistic peruan, şi-a amânat sine die redeschiderea, prevpzută iniţial la 1 iulie.
În alte ţări, ca Azerbaidjanul, multiplicarea cazurilor noi, în urma unei ieşiri din izolare prea timpurii, a condus la implementarea unor mmăsuri stricte de reintroducere în izolare.
Până la 1 august, centre comerciale, cafenele, restaurante şi saloane de înfrumuseţare din capitala Baku şi din alte oraşe mari urmează să fie redeschise. Locuitorii sunt autorizaţi să iasă doar o ”singură dată pe zi, timp de maximum două ore, după ce au primit permisiunea printr-un SMS” de la autorităţi, a anunţat premierul Ali Asadov.
În schimb, mai multe ţări din Europa, copleşte în primăvară de maladie, continuă să relaxeze măsurile de precauţie, în urma unei încetiniri a epidemiei.
CINEMA NOAPTEA
Astfel, Spania a ieşit duminică din starea de urgenţă sanitară şi şi-a redeschis frontiera cu Franţa, spre plăcerea turiştilor care s-au putut întoarce pe plajele Mării Mediterane.
În Franţa, sălile de cinema şi cazinourile sunt autorizate să redeschidă începând de luni. Unele săli, ca cinematograful Les 5 Caumartin de la Paris, au programat şedinţe încă de luni de la ora 0.01. Spectatorii au fost primiţi ca nişte VIP-uri şi au primit popcorn gratuit.
”Când am aflat că există o proiecţie la miezul nopţii, pentru a sărbători ziua revenirii, am rezervat imediat. Este o idee super pentru a marca evenimentul. Nu este programul nostru obişnuit, dar va fi o amintire plăcută după aceste săptămâni dificile”, şi-a exprimat entuziasmul Loriane, care a venit împreună cu o prietenă la o avanpremieră a comediei franceze "Les Parfums", de Grégory Montel.
Tot în Franţa, şcoala a devenit obligatorie - începând de luni - pentru toţi elevii, cu excepţia liceenilor, cu două săptămâni înainte de vacanţa mare de vară.
Şcolile franceze au fost redeschise parţial în mai, însă părinţiierau liberi să-şi trimită copiii la cursuri sau nu.
”Le este clar mai bine la şcoală, cu prietenii lor, chiar şi două săptămâni. Asta readuce puţină rigoare. Altfel ar fi stat şase luni în vacanţă, iar pentru a recupera este complicat”, apreciază Ghyslain Tinarage, tatăl al doi copii, în vârstă de zece şi 11 ani, în sudul Franţei.
Covid-19 a ucis în mod oficial cel puţin 468.518 de oameni în lume şi a contaminat peste 8,9 milioane de oameni, dintre care 4,2 milioane de persoane sunt considerate în prezent vindecate, după ce China a anunţat apariţia în decembrie a bolii.
Statele Unite, ţara cel mai puternic afectată, înregistra duminică un bilanţ de 119.977 de morţi şi aproape 2,3 milioane de cazuri, potrivit Universităţii Johns Hopkins (JHU).
Asia, Orientul Mijlociu, Africa şi Oceania se află sub pragul de un milion de cazuri. Însă o reapariţie îngrijorează China de săptămâna trecută, cu 220 de cazuri noi, din care 22 înregistrate duminică.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...