Statul panamez a decis să-şi întrerupă relaţiile diplomatice cu Taiwanul şi să stabilească relaţii diplomatice cu China, un partener economic crucial, au anunţat marţi Ciudad de Panama şi Beijingul, relatează AFP.
Taiwanul a reacţionat cu furie faţă de această evoluţie, care ar putea spori tensiunile între Taipei şi Beijing, care consideră insula o provincie rebelă şi vrea să o reunifice cu continentul.
Panama a devenit astfel ultima dintre ţările care îşi abandoneazăă relaţiile cu Taiwanul, cu scopul de a se apropia de a doua economie mondială.
”În lumina intereselor şi dorinţei celor două popoare, Republica Panama şi Republica Populară China decid, începând de la data semnării acestui comunicat, să se recunoascăă reciproc şi să stabilească relaţii diplomatice la nivel de ambasadori”, se arată în comunicatul comun publicat de Ciudad de Panama.
Guvernul panamez ”recunoaşte că există o singură Chină” şi că ”Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez”, se arată în document.
”Panama rupe astăzi inclusiv relaţiile riplomatice” cu Taiwanul ”şi se angajează să înceteze orice relaţie sau orice contact oficial cu Taiwanul”, se arată în comunicatul comun.
Simultan, preşedintele panamez Juan Carlos Varela a anunţat ”ţării şi lumii”, într-un mesaj televizat către naţiune, că ”Panama şi Republica Populară Chineză stabilesc astăzi (marţi) relaţii diplomatice”.

Ministrul chinez de Externe Wang Yi şi omoloaga sa panameză Isabel Saint Malo de Alvarado au semnat la Beijing comunicatul, oficializând astfel stabilirea relaţiilor.
”Este un moment istoric, relaţiile dintre China şi Panama au deschis un nou capitol”, a declarat Wang, în opinia căruia decizia panameză este ”în deplină conformitate” cu interesele poporului său şi ”în armonie cu epoca noastră”.

”Este o decizie strategică concepută în cele mai bune interese ale celor două ţări”, a declarat şefa diplomaţiei panameze.
Taipeiul a reacţionat dur la anunţarea întreruperii relaţiilor cu Panama.
”Condamnăm cu forţă Beijingul, care manipulează politica zisă a «unei singure Chine» cu scopul de a continua să reducă spaţiul internaţional al Taiwanului prin diverse mijloace”, a declarat preşedinta taiwaneză.

”Acest tip de acţiuni nu reprezintă doar o ameninţare evidentă la adresa suprevieţuirii şi bunăstării poporului taiwanez, ci şi o ameninţare deliberată la adresa păcii şi stabilităţii în Strâmtoare Taiwan şi în regiune”, a continuat preşedinta.
Tensiunile diplomatice între Taiwan şi China se atenuaseră în timpul fostului Guvern taiwanez. Însă relaţiile s-au deteriorat după larga victorie în alegeri care a adus anul trecut la putere partidul preşedintei Tsai Ing-wen.
Tsai Ing-wen a refuzat să recunoască principiul ”unei singure Chine”, spre deosebire de predecesorul său Ma Ying-jeou (2008-2016).
În America Centrală, toate ţările recunoşteau Taiwanul, până când Costa Rica a rupt, în 2010, relaţiile diplomatice cu insula, aşa cum tocmai a făcut-o Panama.
”Taiwanul a fost un mare prieten al Panama şi-i suntem foarte recunoscători pentru prietenia sa şi cooperarea în vederea dezvoltării ţării noastre cât am avut relaţii diplomatice”, a declarat Varela în discursul televizat.
”UN ROL IMPORTANT”
China este al doilea cel mai important utilizator al canalului Panama, după Statele Unite.
Anul trecut, China a transferat prin această trecătoare interoceanică aproximativ 38 de milioane de tone de mărfuri, reprezentând 18,9% din trafic.
Acest anunţ a fost făcut la o săptămână după ce Beijingul a început să construiască un portcontainer, cu instalaţii pentru gaze naturale, în provincia Colon, în nordul Panama.

La 26 iunie 2016, o navă chineză a fost prima care a parcurs Canalul Panama lărgit.
China este, de altfel, primul furnizor de mărfuri al zonei de liber-schimb Colon, una dintre cele mai mari din America Latină.
Multinaţionale şi întreprinderi chineze active în numeroase domenii - bancar, energetic, logistic, telecomunicaţii şi tehnologii - s-au stabilit în ultimii ani în Panama.
”Republica Populară China a jucat întotdeauna un rol important în economia Panama”, a subliniat preşedintele Varela.
El a anunţat că proiecte de acorduri cu China urmează să fie studiate, în domeniile turismului, comerţului, agriculturii, migraţiei, culturii şi educaţiei.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.