Paisprezece persoane au fost condamnate la moarte prin spânzurare, în Irak, după ce au fost găsite vinovate de participare la masacrarea a sute de recruţi militari, în 2014, de către gruparea Statul Iskamic (SI), în nordul Bagdadului, anunţă justiţia irakiană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În acest masacru - cunocut sub numele de ”Speicher”, numele bazei din care au fost răpiţi recruţii - ar fi fost ucise până la 1.700 de persoane, în iunie 2014, şi ar fi unul dintre cele mai sângeroase masacre comise de SI.

Curtea Penală Al-Rusafa de la Bagdad ”a pronunţat condamnarea la moarte a 14 criminali terorişti cu privire la participarea lor la Masacrul de la Camp Speicher, în 2014”, a anunţat joi într-un comunicat autoritatea judiciară, fără să precizeze naţionalitatea acuzaţilor.

În 2016, 36 de bărbaţi au fost spânzuraţi după ce au fost găsiţi vinovaţi de acest masacru.

Potrivit legii irakiene, condamnaţii au un termen de 30 de zile să fac apel.

Decretele care autorizează execuţiile este necesar să fie semnate de către preşedintele irakian.

Irakul a executat în total 17 persoane în 2021, potrivit Amnesty International (AI), o organizaţie de apărarea drepturilor omului care critică recursul la pedeapsa cu moartea.

Masacrul de la Speicher a provocat, la vremea respectivă, groază în întreaga lume prin brutalitatea sa.

El a avut loc în primele zile ale ofensivei fulgerătoare a SI în Irak, în iunie 2014, în care a cucerit Mosulul, al doilea cel mai important oraş din ţară, devenit fieful său până când a fost recucerit de către armata irakiană şi o coaliţie internaţională, în 2017.

Jihadiştii i-au executat pe recruţi unul câte unul, potrivit unor imagini de propagandă difuzate de SI.

Unele cadavre au fost aruncate în fluviul Tigru, care traversează oraşul Tikrit, iar altele au fost îngropate în gropi comune.

Numeroşi voluntari şiiţi s-au înrolat în miliţii împotriva jihadiştilor sunniţi în urma acestui carnagiu.

Irakul a fost criticat în trecut din cauza unor procese denunţate drept expeditive, unor mărturisiri obţinute prin tortură sau unei reprezentări juridice ineficiente, potrivit apărătorilor drepturilor omului.

Autorităţile irakiene nu difuzează date în acest sens, însă câteva mii de persoane acuzate sau condamnate cu privire la faptul că au fost membre SI sunt deţinute în închisori irakiene - peste 12.000 de ”combatanţi” irakieni şi străini, anunţa în 2018, înttr-un comunicat Oficiul ONU de luptă împotriva drogului şi crimei (UNODC).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.