Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) subliniază ”urgenţa” relansării dialogului cu privire la securitatea Europei, joi, în cea de a treia şi ultima secvenţă diplomatică, după reuniuni la Geneva şi Bruxelles ale unui intens balet diplomatic în vederea unei dezamorsări a riscului unui război în Ucraina, relatează AFP.
”Situaţia în regiune este periculoasă. Este imperativ să se găsească, pe cale diplomatică, un mijloc de oprire a escaladării şi de începere a reconstruirii încrederii, transparenţei şi cooperării”, a subliniat, în deschiderea lucrărilor Consiliului Permanent al OSCE secretara generală Helga Schmid.
Ea a insisatat asupra unei ”nevoi urgente” în acest sens.
OSCE, o platformă multilaterală de discuţie Est-Vest în urma Războiului Rece, ”este un loc unic pentru acest lucru”, a subliniat ea.
”Fiecare dintre cele 57 de state membre are un loc la masă”, a declarat ea.. Această instanţă este într-adevăr un rar forum de discuţii, din care Statele Unite şi Rusia fac parte amândouă.
”RISC DE RĂZBOI”
Polonia, care preia după Suedia preşedinţia anuală a OSCE, şi-a exprimat îngrijorarea, la fel ca alte ţări din Europa de Est, supuse odinioară autorităţii Moscovei.
”Se pare că riscul de război în zona OSCE nu a fost niciodată mai intens în ultimii 30 de ani”, a declarat ministrul polonez de Externe Zbigniew Rau.
Este vorba despre ”o provocare importantă pentru Organizaţie, al cărei scop este exact acela de a opri războiul în Europa”.
Occidentul acuză Moscova de faptul că a comasat în ultimele săptămâni aproximativ 100.000 de militari, tancuri şi artilerie la frontiera cu Ucraina, pentru a pregăti un atac împotriva acestei ţări, o intenţie pe care autorităţile ruse o dezmint.
Aceste mişcări de trupe ”fac parte din presiunea” exercitată de către Moscova pentru a obţine satifacţie în revendicările sale, însă ”nu se pune problema negocierii sub presiune”, a subliniat joi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.
El a făcut aceste declaraţii înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor Apărării din UE la Brest, în vestul Franţei, vizând ”să elaboreze poziţia UE (...) faţă de criză”.
”Trebuie să respingem în mod hotărât şantajul şi s facem astfel încât agresiuni şi ameninţări să nu dea niciodată roade”, a subliniat ambasadorul Statelor Unite la OSCE Michael Carpenter.
”NE ESTE IMPOSIBIL SĂ AFLĂM CE SE ÎNTÂMPLĂ”
Moscova susţine că această desfăşurare militară este o reacţie faţă de prezenţa pe care o denunţă drept tot mai mare şi mai ameninţătoare a NATO în ceea ce ea consideră sfera sa de influenţă.
Rusia refuză orice extindere a NATO în ţăări care se află, consideră ea, în sfera sa de influenţă, ca Ucraina.
Reprezentantul rus Aleksandr Lukaşevici urma să se exprime în faţa presei joi seara, la Viena.
În urma unor reuniuni tensionate luni, la Geneva, între adjuncţii miniştrilor american şi rus de Externe Wendy Sherman şi Serghei Riabkov, NATO şi Rusia au constatat miercuri, la Bruxelles, că au ”divergenţe” profunde pe tema securtăţii în Europa.
”Da, poziţiile noastre se află la antipozi (cu Moscova), dar asta nu înseamnă că nu putem găsi un teren de înţelegere”, a subliniat la postul independent rus Dojd Michael Carpenter.
Miza este ”să determinăm sub ce formă poate fi aprofundată discuţia în lunile următoare”, a adăugat el.
Pe teren, condiţiile observatorilor OSCE din zone aflate sub controlul separatiştilor proruşi în estul Ucrainei s-au deteriorat, mai deplânge ambasadorul american, care se declară ”extrem de îngrijorat”.
”Ne este imposibil să ştim ce se întâplă”, a avertizat el.
OSCE este însărcinată din 2014 să verifice respctarea Acordurilor de pace de la Minsk în estul rebel al Ucrainei.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a tras un semnal de alarmă miercuri.
”Riscul unui nou conflict armat este real. Ieşirea din criză ţine de Rusia. ea trebuie să se angajeze la o dezescaladare”, a subliniat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...