Organizaţii paramilitare unioniste nord-irlandeze l-au informat pe premierul britanic Boris Johnson că îşi retrag ”temporar” susţinerea faţă de Acordul de Pace din Irlanda de Nord din 1998, din cauza unor îngrijorări legate de divorţul între Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE), scrie Belfast Telegraph, relatează Reuters.
Aceste organizaţii - scoase în afara legii şi care au abandonat lupta armată - şi-au transmis mesajul prin intermediul unui Grup de coordonare.
Ele precizează însă că opoziţia lor faţă de ”Protocolul nord-irlandez” din Acordul Brexitului urmează să fie ”paşnică şi democratică”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acordul din Vinerea Mare, din aprilie 1998, a pus capăt mai multor decenii de violenţe între catolici, susţinători ai unui Iralnde unite, şi protestanţi, susţinători ai rămânerii Iralndei de Nord în cadrul Regatului Unit, soldate cu peste 3.600 de morţi.
Aceste organizaţii - inclusiv Ulster Volunteer Force, Ulster Defence Association şi Red Hand Commando - se declară îngrijorate de perturbări comerciale între Marea Britanie şi Irlanda de Nord cauzate de acordul Brexitului, se arată în această scrisoare redactată de către preşedintele Loyalist Communities Council (LCC), David Campbell.
Însă ele îşi precizează dezacordul cu privire la o problemă şi mai fundamentală - şi anume, acuză ele, Marea Britanie, Irlanda şi UE şi-au încălcat angajamentele asumate în 1998 prin implementarea ”Protocolului nord-iralndez”.
”Să nu subestimaţi puterea sentimentului în această problemă în ansamblul familiei unioniste”, avertizează în aceastăscrisoare David Campbell.
”Protocolul nord-irlandez” prevede ca Irlanda de Nord să rămână aliniată reglementărilor UE în privinţa mărfurilor şi ca actualul Cod Vamal al UE să se aplice oricăror mărfuri intră în Irlanda de Nord, pentru a se evita astfel restabilirea unei frontiere fizice între provicnia britanică şi Irlanda.
Aceste verificări şi controale ale mărfurilor care intră în Irlanda de Nord este necesar să aibă loc în restul Regatului Unit, care a părăsit în mod oficial UE la 1 ianuarie.
Guvernul Johnson a pelungit în mod uniateral miercuri - până la 1 octombrie - o ”perioadă de graţie” a controalelor vamale ale unor produse agrialimentare schimbate între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, care urma să expire în martie.
Comisia Europeană (CE) a condamnat puternic această decizie, care încalcă, acuză ea, prevederile acordului Brexitului şi ameninţă să acţioneze judiciar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...